Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Iedvesmojoties no Ziedoņa grāmatas "Es, cilvēks, pasaule", trijās Latvijas pilsētās tapuši lielformāta sienas gleznojumi

© Dmitrijs Suļžics / F64

Iedvesmojoties no Ziedoņa grāmatas "Es, cilvēks, pasaule" trijās Latvijas pilsētās - Talsos, Smiltenē un Ādažos - tapuši lielformāta sienas gleznojumi jeb murāļi, aģentūru LETA informēja Ziedoņa fonda "Viegli" pārstāve Kristiāna Pauliņa.

Viņa norāda, ka fonda "Viegli" iniciatīva izglītībā "Ziedoņa klase" īsteno Eiropas Ekonomikas zonas programmas projektu, kura laikā izglīto sabiedrību, īpaši jauniešus, par laikmetīgo mākslu un kultūru. Sadarbība ar fondu "Mākslai vajag telpu" šogad radīti jau trīs lielformāta sienas gleznojumi.

"Ziedoņa klases" vadītāja Elizabete Pavlovska atzīmē, ka projekta mērķis ir veicināt laikmetīgās mākslas parādīšanos pilsētvidē, lai tā kļūtu cilvēkiem pieejamāka. Ir uzrunāti latviešu jaunie mākslinieki, kuri iepazīst un pēta katrs savu vietu Latvijā, lai radītu laikmetīgus un videi atbilstošus murāļus.

Visi sienas gleznojumi tapuši, iedvesmojoties no Imanta Ziedoņa grāmatas bērniem "Es, cilvēks, pasaulē", kurā rakstnieks pievēršas dzīvības, laika, augšanas, attīstīšanās, darba un citām tēmām. Iecerēts, ka 2023.gada pavasarī latviešu jaunie mākslinieki radīs vēl divus sienas gleznojumus - pa vienam Zemgalē un Latgalē.

Paralēli sienas gleznojumu radīšanai "Ziedoņa klase" pašvaldībās organizē arī diskusijas un radošās darbnīcas jauniešiem, kurās runā par laikmetīgo mākslu un kultūru. Plānots, ka 2023.gada pavasarī būs izveidotas vairākas kultūrizglītības nodarbības dažāda vecuma bērniem un jauniešiem par laikmetīgo kultūru.

Šovasar uz Talsu mākslas skolas fasādes izveidots mākslinieces Zīles Ziemeles sienas gleznojums "Kopā", kurš tapis, iedvesmojoties no Talsiem nozīmīga cilvēka - Tīca Dzintarkalna, kurš savu dzīvi veltījis Talsiem, kā arī apgleznojis māju sienas, kuros attēlotas dažādas pasakas un mitoloģiski sižeti.

Sienas gleznojums uz Talsu mākslas skolas fasādes radīts tautiskā romantisma stilā un ir sadalīts vairākos sižetos. Mākslas darbā attēlots Talsu senpils atspīdums ezerā, savukārt, kamols kā kompozīcijas centrs simboliski ietver cilvēces kopīgo pieredzi Talsos. Māksliniecei Ziemelei darba procesā iepazīt Talsu vidi un vēsturi palīdzējis novadpētnieks Imants Tamsons un folkloriste Liena Eidone, kā arī citi aktīvi talsinieki, Talsu novada muzejs un Talsu Mākslas skola.

Septembra nogalē uz Smiltenes Kultūras centra sienas atklāts pirmais sienas gleznojums Smiltenes novadā. Murāli "Par atcerēšanos" radījusi māksliniece Luīze Rukšāne, iedvesmojoties no fotogrāfijas, kas tapusi 1910.gadā un kurā fiksēts smilteniešu iecienītais Tepera ezers.

Ar gleznojumu Smiltenes centrā māksliniece Rukšāne aktualizē un vērš skatītāja uzmanību uz fotogrāfiju kā atmiņu nesēju. Mākslinieces murālis ir veltījums Smiltenes ainavu fiksējošai fotogrāfijai, kas uzņemta pirms vairāk nekā gadsimta. Fotogrāfija kalpo kā senas realitātes novilkums, kuru māksliniece interpretē, gleznojuma ietvarā ievietojot detaļas, kuras sākotnēji nedz reālajā ainavā, nedz fotogrāfijā nav pastāvējušas.

Sienas gleznojums "Tādi kā radi" uz Ādažu vidusskolas sienas ir veltījums ģimenēm, kas vēsta par to, ka, gluži kā augi dabā, ģimenes var būt ļoti dažādas. Māksliniece Ance Eikena iedvesmojusies no Ādažu novada ģerboņa, kurā attēlots aizsargājamais augs - Dortmaņa lobēlija. Ģērbonī attēloti Lobēlijas ziedi, mamma un tētis, kuri sargā trešo - mazo, trauslo, vēl neizplaukušo pumpuru, bērnu.