Parādās cerība, ka hospisa aprūpes pilotprojekts turpināsies arī nākamajā gadā

© pixabay.com

Labklājības ministrija (LM) plāno turpināt hospisa aprūpes pilotprojektu arī nākamajā gadā, par šādu ministrijas apņemšanos aģentūru LETA informēja LM Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists Egils Zariņš.

Iepriekš TV3 vēstīja, ka pastāv bažas, ka pēc LM īstenotā pilotprojekta "Hospisa aprūpe mājās pilngadīgām personām un atbalsts viņu ģimenes locekļiem" beigu termiņa 31.decembrī šie atbalsta pasākumi netiks turpināti.

Pēc labdarības organizācijas "Hospiss LV" vadītājas Ilzes Neimanes-Nešporas paustā, LM projekta pagarināšanu nav atbalstījusi, lai gan daudzi mirstoši cilvēki cer uz šāda pakalpojuma saņemšanu. LM piedāvājusi līgumu pagarināt līdz maijam, lai nodibinājums varētu pabeigt esošo slimnieku aprūpi. Naudu gan ministrija šim mērķim neesot solījusi dot, tāpēc tas tad būtu jādara par pašas organizācijas esošajiem līdzekļiem.

Ministrijā taisnojās, ka izprot vajadzību pēc hospisa pakalpojuma, taču, lai tam piešķirtu finansējumu, vajadzīgs politisks lēmums no valdības. LM Sociālo pakalpojumu departamenta direktors Aldis Dūdiņš skaidro, ka patlaban 2023.gada budžets ir sagatavošanas etapā un ministrija no savas puses nepieciešamību pēc hospisa pakalpojuma ir "uzlikusi uz papīra", taču tālāk par to lems jaunizveidotā valdība.

LM apgalvo, ka viena no ministrijas prioritātēm ir hospisa aprūpes pakalpojuma turpināšana ar lielāku aprūpēto personu skaitu un lielāku pašvaldību aptveri reģionos. LM, izprotot nepieciešamību pēc hospisa aprūpes pakalpojumu pieejamības, kā vienu no nozares prioritātēm 2023.gadam pieteiktajos prioritārajos pasākumos ir iekļāvusi pasākumu "Pakalpojuma "Hospisa aprūpe mājās pilngadīgām personām un atbalsts viņu ģimenes locekļiem" izmēģinājuma projekta turpinājums".

Līdz ar to hospisa aprūpes pilotprojekts tiks turpināts arī 2023.gadā, sola LM. Šobrīd beidzas 2021.gada septembra beigās noslēgtais līgums ar SIA "Hospiss māja" un šim prioritārajam pasākumam piešķirtais finansējums, kas atbilstoši likumam par valsts budžetu 2022.gadam tika paredzēts līdz šā gada 31.decembrim.