Aptauja: vien neliela daļa Latvijas skolēnu nākotni saista ar lauksaimniecību

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Vien neliela daļa jeb 5,5% skolēnu norādījuši, ka nākotnē labprāt būtu agronomi, bet 17,4% - zemnieki ar savu saimniecību, informē nodibinājuma "Iespējamā misija" komunikācijas projektu vadītāja Justīne Plūmiņa-Margeviča.

Lai noskaidrotu skolēnu zināšanas un interesei par lauksaimniecības jomu un tās sniegtajām karjeras iespējām, kā arī mazinātu sabiedrības pastāvošos stereotipus par zemnieku darbu mūsdienās, nodibinājums "Iespējamā misija" sadarbībā ar lauksaimniecības risinājumu uzņēmumu SIA "BASF Agricultural Solutions" īstenoja aptauju, kurā piedalījās 7179 skolēni no 124 Latvijas skolām.

Aptaujas rezultāti liecina, ka skolēni savas zināšanas lauksaimniecības jomā novērtē kā viduvējas. Vairāk nekā 34% skolēnu, kas piedalījās aptaujā, norādīja, ka lauksaimniecības nozare viņus neinteresē, savukārt 17,4% labprāt būtu zemnieki ar savu saimniecību, un 5,5% labprāt būtu agronomi.

Vairāk nekā 31% norādīja, ka vēl nav domājuši par to, ko darīs nākotnē.

Jautājot skolēniem, kādas profesijas zemkopības nozarē viņi var nosaukt, lielākā daļa nosauca agronoma, traktorista, dārznieka, zemnieka un lauksaimnieka profesijas, kas, kā atzīst "Iespējamās misijas" sadarbības partneri, ir tikai neliela daļa no karjeras iespējām šajā nozarē.

Atvērtajos jautājumos skolēni lielākoties apliecina savu izpratni par lauksaimniecības jomas nozīmīgumu, un galvenokārt savā ikdienā to izjūt, lietojot pārtikā lauksaimniecības saražoto produkciju vai arī savā ģimenē un paziņu lokā pazīstot kādu lauksaimnieku.

Aptaujas rezultātā visaktīvākajā skolā - Salacgrīvas vidusskolā, no kuras aptaujā piedalījās visvairāk skolēnu, tika organizēta "Lauku diena skolā", kuras ietvaros lauksaimniecības uzņēmumu "BASF Agricultural Solutions" un "Latraps" pārstāvji skolēniem stāstīja gan par lauksaimniecības nozari, dažādām profesijām un karjeras iespējām šajā nozarē mūsdienās, gan arī par tādiem praktiskiem jautājumiem, kā grauda ceļš līdz maizei.

"BASF Agricultural Solutions" agronoms - konsultants Uģis Ozoliņš norāda: "Redzam, ka joprojām sabiedrībā pastāv dažādi mīti un aizspriedumi par lauksaimniecību Latvijā. Tādēļ ir nepieciešams parādīt, ka mūsdienās lauksaimniecība ir moderna, tehnoloģiski attīstīta un aizraujoša. Lauksaimniecībā ir dažādas karjeras iespējas, ar kurām mēs jauniešus iepazīstinājām, un cerams, ka kāds no viņiem izvēlēsies strādāt šajā nozarē jeb darīt nozīmīgāko darbu uz Zemes."

"Iespējamā misija" uzskata, ka uzsāktā sadarbība ar Latvijas skolām ir veiksmīgs starts ilgtermiņa iniciatīvai, un "Basf Agricultural Solutions" komanda ir apņēmības pilna turpināt organizēt "Lauku dienas" arī citās skolās Latvijā.

Šajā mācību gadā iespējamā misija skolu programmā "Dzīvei gatavs" ietvaros SIA "BASF Agricultural Solutions" izglīto skolēnus par lauksaimniecības nozari, piedāvājot arī izglītojošus uzskates materiālus, ko skolotāji var izmantot dabaszinību jomas mācību priekšmetos.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais