Vai ārsti „parakstīsies” izsniegt nepamatotas izziņas?

© pixabay.com

Latvijas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes publiskotā informācija liecina, ka 2023.gada 1.septembrī visas Krievijas Federācijas pilsoņiem izsniegtās pastāvīgās uzturēšanās atļaujas, kas izsniegtas saskaņā ar Imigrācijas likuma 24.panta pirmās daļas 8.punktu, kļūs nederīgas.

Personai, kura vēlas turpināt uzturēties Latvijas Republikā, nezaudējot pastāvīgā iedzīvotāja statusu, līdz 2023.gada 1.septembrim jāsaņem jauna pastāvīgās uzturēšanās atļauja jeb Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja statuss.

Lai pieprasītu Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja statusu, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē jāiesniedz pieteikums, atsūtot pa pastu parastā, neierakstītā vēstulē vai elektroniski, apstiprinot ar drošu elektronisko parakstu: brīvas formas, iesniegums; dokuments, kas apliecina nokārtotu valsts valodas pārbaudi (līmenis A2, apliecinājums izsniegts, sākot no 01.02.2001.) vai dokuments, kas apliecina, ka valsts valodas pārbaude nav jākārto. Starp daudziem, pamatotiem izņēmumiem, kuri paredz atbrīvošanu no latviešu valodas eksāmena, ir arī veselības stāvoklis.

Zinot šo faktu, sociālajos tīklos arvien biežāk tiek pieminēts, ka ģimenes ārsti par zināmu atlīdzību izraksta izziņas, kas ļauj Krievijas Federācijas pilsoņiem izvairīties no latviešu valodas eksāmena un saņemt beztermiņa uzturēšanās atļaujas.

Imigrācijas likuma 2.pielikums pilnā apmērā uzskaita diagnozes, kas var kalpot par atbrīvojuma iemeslu - starp ļoti smagām diagnozēm, kā, piemēram, demence, šizofrēnija, smaga garīga atpalicība un smagi funkcionālie traucējumi, kurus diezin vai kāds ārsts veselam cilvēkam uzņemsies pierakstīt, ir arī smaga un augstākā līmeņa hipertensija, jeb paaugstināts asinsspiediens. Šī diagnoze paver manipulācijas iespējas, tāpēc ir pilnīgi iespējams, ka kāds ārsts par attiecīgu samaksu vai „draudzības vārdā” mērenu hipertensiju pārvērtīs par smagu hipertensiju. Manipulācijas ar saslimšanas smagumu iespējamas arī pie citām diagnozēm, kas atbrīvo cilvēku no valsts valodas eksāmena kārtošanas.

Vērojot procesus sociālajos tīklos, redzams, ka sabiedrība stāv „sardzē” un jau laikus brīdina, ka rūpīgi uzraudzīs likuma ievērošanu visos tā aspektos.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais