Dombrava: Jāvērtē, vai VUGD problēmas nav saistītas ar dienesta vadītāja kompetenci

© Ģirts Ozoliņš/f64

Ja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) vadība nespēj atrast risinājumu posteņu darbības nepārtrauktībai, tad Iekšlietu ministrijai (IeM) būtu jāvērtē, vai problēma ir saistīta tikai ar budžetu, vai arī ar dienesta vadītāja kompetenci, sarunā ar aģentūru LETA pauda "Nacionālās apvienības" (NA) priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dombrava.

Primāri tas ir iestādes vadītāja pienākums - rūpēties, lai viņa vadītā iestāde spētu kvalitatīvi funkcionēt, uzskata parlamentārietis.

Ja VUGD un IeM nespēj šo problēmu atrisināt, tad risinājums būtu jādomā Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai, sacīja politiķis, tomēr uzsverot, ka lēmumu pieņemšana saistībā ar personāla iztrūkumu kādā no dienestiem nav starp parlamenta tiešās atbildības uzdevumiem.

Vienlaikus Dombrava pauda, ka no deputātu puses neesot jutis pretestību lēmumu pieņemšanai, ja tiek piedāvāts konkrēts risinājums.

Kā ziņots, sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" savākti 10 000 parakstu par VUGD posteņu saglabāšanu.

Vismaz 10 000 parakstu savākšana ļauj iniciatīvu iesniegt izskatīšanai Saeimā.

Iniciatīvu platformā iesniedza Latvijas Ugunsdzēsēju arodbiedrība, ceļot trauksmi par virknes VUGD posteņu darbības apturēšanu. Arodbiedrībā atsaucās uz VUGD rīkojumu, kas paredz, ka, lai saglabātu dzīvības glābšanas spējas teritoriālo struktūrvienību daļās, ir pieļaujama posteņu pagaidu darbības apturēšana vai resursu pārdislokācija. Šāda situācija ir nepārprotami izveidojusies darbinieku trūkuma rezultātā, taču par krīzi šajā nozarē tika brīdināts jau labu laiku iepriekš, akcentēja iniciatīvas autori, piebilstot, ka valdība un VUGD neatrada nekādu risinājumu ugunsdzēsēju trūkumam, lai tiktu turpināta galvenā VUGD funkcija - cilvēku dzīvības glābšana.

Arodbiedrības ieskatā VUGD sāktās sarunas valdībā ir bijušas neveiksmīgas un rezultātā ir zaudēts laiks, kā arī speciālisti. Tāpēc arodbiedrība vēlas, lai nekavējoties tiktu meklēts un rasts risinājums - krīzes finansējums ugunsdzēsēju posteņu saglabāšanai tūlīt un atbilstīga finansējuma piešķiršana nākamajā budžetā. "Riskēt ar cilvēku dzīvībām nav pieļaujams, un valstij svarīgu funkciju izpilde ir obligāta. Šobrīd tas ir apdraudēts tieši nepietiekamā finansējuma dēļ," uzsvēra organizācijā.

Iniciatīvā Saeima aicināta nekavējoties rast krīzes finansējumu ugunsdzēsēju posteņu saglabāšanai un uzdot valdības līmenī izstrādāt plānu noturīga finansējuma nodrošinājumam, lai garantētu ikviena valsts iedzīvotāja drošību neatkarīgi no viņu atrašanās un dzīvesvietas.

Svarīgākais