KNAB operatīvās darbības pārbaudi prokuratūra pabeigs janvārī

Vienu pārbaudi par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) operatīvo darbību prokuratūra varētu pabeigt janvāra beigās, bet otra pārbaude, kas attiecas uz personu un valsts tiesību aizsardzības jomu, varētu ieilgt,LTV raidījumā "100.pants" šodien norādīja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Pašlaik prokuratūra veic pārbaudi KNAB darbinieku iesniegtajā 76 punktu sūdzībā. Tomēr prokuratūra pārbauda sūdzību tikai tajā daļā, kas attiecas uz prokuratūras kompetenci.

"Mēs pārbaudām sūdzību daļā, kas saistās ar operatīvo darbību, konkrēti ar kriminālprocesiem, kā arī ar valsts un personu tiesību aizsardzību. Pārējā jomā, kas saistās ar darbinieku iekšējām attiecībām, atmosfēru darba kolektīvā, dažādiem iekšējiem apvainojumiem - šo jautājumu izlemšana neietilpst prokuratūras kompetencē," skaidroja Kalnmeiers.

"Tātad, kas saistās ar operatīvo darbību, šo pārbaudi veic īpaši pilnvarotu prokuroru nodaļa, un plānojam, ka varētu šo pārbaudi pabeigt janvāra beigās," norādīja ģenerālprokurors.

"Kas attiecas uz personu un valsts tiesību aizsardzības jomu, tad šo pārbaudi veic attiecīga nosaukuma Ģenerālprokuratūras departamenta prokurori, un šī pārbaude varētu arī ieilgt. Runāt par konkrētu pārbaudes termiņa pabeigšanu šajā blokā ir apgrūtinoši, jo pirmkārt jāatzīmē, ka pašu sūdzību iesniedzēju pretimnākšana ir ne pārāk aktīva. Bija zināmas problēmas saņemt paskaidrojumus no darbiniekiem, kuri ne pārāk atsaucīgi tos sniedza," situāciju raksturoja Kalnmeiers.

Tomēr patlaban šis jautājums ir atrisināts, pieprasīta arī papildus informācija no dažām valsts institūcijām, bez kuras pārbaudi pilnībā pabeigt nav iespējams.

Lūgts prognozēt, kad pārbaude varētu būt pilnībā pabeigta, Kalnmeiers norādīja - ja pārbaudes gaitā tiks konstatēti kādi ļoti nopietni pārkāpumi, kuri var būt par pamatu ierosinājuma izteikšanai Ministru kabinetam, lai veidotu atstādināšanas komisiju, tad pārbaudes pabeigšana iespējama arī ātrāk. Tomēr tikai izvērtējot kopumā pārbaudes rezultātus, varēs lemt, vai KNAB vadītāja rīcībā ir kādi pārkāpumi, un ja ir, tad cik nopietni, jo ne katrs pārkāpums var būt par iemeslu, lai veidotu atstādināšanas komisiju, uzsvēra ģenerālprokurors.

Turklāt pārbaudi nevar pabeigt, neuzklausot tās personas paskaidrojumus, par kuru šī pārbaude tiek veikta. Līdz ar to, tā kā KNAB šefs Normunds Vilnītis ilgstoši nebija darbā, līdz šim nav saņemti arī viņa paskaidrojumi. "Cik man zināms, viņš pat nav iepazinies vēl ar šo oficiālo sūdzības tekstu," norādīja Kalnmeiers.

Tomēr nu šī situācija tiekot risināta un ir cerība, ka tuvākajā laikā paskaidrojumi tiks saņemti.

Ģenerālprokurors arī atzina, ka situācija KNAB ir saspīlēta, un, lai gan darbs tāpēc nav apstājies, tendence, ka rezultāti gada no gada pasliktinās, iezīmējas jau kopš 2007.gada un patlaban turpinās.