IZM noslēdz līgumu ar Olitu Magoni, kurai ir aizdomās turamās statuss divās krimināllietās

Neraugoties uz solījumiem pārvērtēt konkursa kritērijus un apgalvojumiem, ka pār Eiropas Savienības fondu naudas apsaimniekotājiem nedrīkst krist ne mazākā aizdomu ēna, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) tomēr noslēgusi līgumu ar Olitu Magoni, kurai ir aizdomās turamās statuss divās krimināllietās, šovakar ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

Magone pilnīgi bez konkurences augustā uzvarēja IZM rīkotajā konkursā par aptuveni 50 miljonu latu vērtu projektu koordinēšanu. Tomēr vēl pirms līguma slēgšanas izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS) solīja vēlreiz izvērtēt notikušo konkursu un ar to saistītos faktus.

Interesi par konkursu bija izrādījuši 27 pretendenti, kuri izņēma konkursa nolikumu, tomēr uz amatu pieteicās viena pati Magone, kura tad arī atbilda ļoti specifiskajām IZM prasībām.

Koķe augusta vidū solīja izvērtēt gan pašas Magones uzvaru konkursā, gan struktūrfondu apguves norisi kopumā. Tomēr acīmredzot, kaut kas nogājis greizi. 22.septembrī intervijā raidījumam "De facto" uz jautājumu par iespējamo Magones karjeru IZM, Koķe sacīja, ka šobrīd turpina izvērt skolu informatizācijas projektu kopumā, bet tikai pēc tam vērtēs atsevišķas personas. Šim izvērtēšanas procesam pēc Koķes teiktā būtu jānoslēdzas mēneša laikā.

Raidījums informē, ka brīdī, kad Koķe sniedza šo atbildi, līgums ar Magoni tomēr bijis noslēgts. Tikai šo piektdien, 2.oktobrī, pēc neatlaidīgas raidījumu intereses, IZM atklāja, ka līgums noslēgts jau 16.septembrī. Atbildīgie IZM darbinieki no intervijas raidījumam piektdien izvairījās.

Konkursa nolikums prasīja, lai pretendenta rīcībā pēdējo trīs gadu laikā nebūtu profesionālās darbības pārkāpumi. Jāpiebilst, ka pasu krimināllieta ierosināta par četrus, piecus gadus seniem notikumiem.

Magone kā bijusī Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes darbiniece ir aizdomās turētās statusā tā sauktajā pasu tirgošanas krimināllietā. Drošības policijā raidījums noskaidroja, ka pasu tirgošanas krimināllieta šobrīd aktīvi tiek izmeklēta. Lietas ietveros veic virkni ekspertīžu, lai varētu procesu virzīt tālāk.

Pavisam nesen pret viņu izbeigta apsūdzība zemeņkūkas lietā - par valsts naudas tērēšanu ministres dzimšanas dienas svinībām. Magone pati nesaskata nekādus šķēršļus, lai strādātu valsts iestādē.

"Providus" politikas procesu pētniece Linda Austere atzīst, ka "Ja valsts institūcijas šādus apsvērumus vērtētu pietiekami augstu, tad vērtību kritērijos varētu iekļaut tādu bieži apsmaidītu principu kā laba reputācija."

Līgums ar Magoni bija jāparaksta valsts sekretāram Marekam Gruškevičam, bet to viņa prombūtnes laikā parakstījusi valsts sekretāra vietniece. IZM pirms Magones pieņemšanas darbā ar Drošības policiju nav apspriedusies un šis notikums, pieņemot lēmumu, nav vērtēts. Magone turpmāk pārstāvēs Izglītības un zinātnes ministrijas intereses un nodrošinās sadarbību ar visiem piecdesmit miljonu latu projekta realizētājiem.

Latvijā

Dzīvei nepieciešamā alga jeb minimālais ienākumu līmenis, kas tiek uzskatīts par nepieciešamu indivīdam vai ģimenei, lai segtu savas pamatvajadzības un uzturētu pienācīgu dzīves līmeni noteiktā ģeogrāfiskā apgabalā, 2024.gadā Rīgā ir 1630 eiro bruto, bet reģionos - 1384 eiro bruto, liecina atalgojuma pētījumu un vadības konsultāciju uzņēmuma "Figure Baltic Advisory" veiktais šī gada pētījums.

Svarīgākais