Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Kandavā paaugstinātas bīstamības ugunsgrēku VUGD dzēsa četras stundas

© Ģirts Ozoliņš / F64

Aizvadītajā diennaktī ugunsgrēkos Latvijā ir gājuši bojā divi cilvēki, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) pārstāve Ilze Dāme-Birziņa.

Ap plkst.12 ugunsdzēsēji devās uz Tukuma novada Kandavas pagastu, kur ugunsgrēks bija izcēlies vienstāvu ēkā. Notikuma vietā tika konstatēts, ka deg garāžas tipa ēka 170 kvadrātmetru platībā un tajā iekšā atradās vieglā automašīna, blakus ēkai sadega piecas vieglās automašīnas un riepas.

No uguns izplatības tika nosargāts tuvumā esošais angārs, savukārt blakus angāram nodega vienstāvu ēka 16 kvadrātmetru platībā, smagā automašīna un trīs smagās automašīnas piekabes. Pa teritoriju bija izlijusi degviela, kas dega 1500 kvadrātmetru platībā.

Kopējā degšanas platība notikuma vietā bija 1895 kvadrātmetri, Šis paaugstinātās bīstamības ugunsgrēks tika likvidēts aptuveni četru stundu laikā.

Šonakt ap pusnakti tika saņemts izsaukums uz kādu deviņstāvu dzīvojamo māju Rīgā, kur bija izcēlies ugunsgrēks. Notikuma vietā ugunsdzēsēji konstatēja, ka pirmā stāva dzīvoklī deg mēbeles nelielā platībā.

Degošajā dzīvoklī tika atrasts cilvēks, kuram Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi konstatēja nāvi. No augšējiem ēkas stāviem ar glābšanas masku palīdzību ugunsdzēsēji izglāba piecus cilvēkus. Dzīvoklī, kurā izcēlās ugunsgrēks, atradās dūmu detektors, bet tas bija plauktā, nevis pie griestiem.

Savukārt vakar ap plkst.14.30 VUGD saņēma izsaukumu uz Krāslavas novadu, kur ugunsgrēks bija izcēlies divstāvu dzīvojamā mājā. Notikuma vietā tika konstatēts, ka otrā stāva dzīvoklī deg sadzīves mantas nelielā platībā.

Pirms VUGD ierašanās no ēkas evakuējas trīs cilvēki, savukārt trīs cilvēkus no piedūmotās ēkas iznesa ugunsdzēsēji. Viens no šiem cilvēkiem tomēr mira.

Traģiskākie ugunsgrēki nereti norisinās nelielās platībās, notiekot gruzdēšanai vai degšanai ar nelielu liesmu, kā rezultātā intensīvi izdalās degšanas produkti. Piedūmotā vidē cilvēkam pietiek veikt tikai dažas ieelpas, lai viņš sajustu veselības un vēlāk arī apziņas traucējumus. Tieši dūmu detektors, kas savlaicīgi ar skaļas skaņas palīdzību signalizē par izveidojušos sadūmojumu, ļauj cilvēkiem izglābties. Dūmu detektors ir jānovieto pie griestiem, kā arī regulāri tam jāveic pārbaude, atgādina VUGD.

Aizvadītajā diennaktī VUGD kopumā saņēma 40 izsaukumus: sešus - uz ugunsgrēku dzēšanu, 21 - uz glābšanas darbiem, bet 13 izsaukumi bija maldinājumi.