Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā par galvenajiem iemesliem diskriminācijai darba tirgū uzskata vecumu, veselības stāvokli un dzimumu

© Pixabay

Latvijā sievietes vidēji saņem par 11,6% mazāku algu nekā vīrieši, tomēr darba ņēmēji par galvenajiem diskriminācijas iemesliem darba tirgū uzskata vecumu un veselības stāvokli, šodien Darba tiesību forumā sacīja Tiesībsarga biroja Pilsonisko un politisko tiesību nodaļas juridiskā padomniece Kristīne Pakārkle.

Viņa uzsvēra, ka Eiropā joprojām pastāv atšķirība starp vīriešu un sieviešu darba atalgojumu. Eiropas Savienības (ES) dati liecina, ka vidēji ES šī atšķirība sasniedz 13%, bet Latvijā plaisa darba atalgojumā ir vēl lielāka - 22,3%. Savukārt Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka šī atšķirība 2021.gadā sasniedza 11,6%.

Tiesībsarga birojs līdz šim ir veicis divus pētījumus par dzimuma nevienlīdzību darba tirgū, kuros secināts, ka aptaujātie darba ņēmēji dzimumu ierindo trešajā vietā kā iemeslu, kāpēc darbinieks tiek diskriminēts.

Kā galveno iemeslu diskriminācijai darba tirgū aptaujātie nosaukuši vecumu un veselības stāvokli.

Pakārkle uzsvēra, ka pēdējo trīs gadu laikā 21% darba ņēmēju norādīja, ka ir personīgi saskārušies ar diskrimināciju darba vietā. Kā galveno diskriminācijas avotu respondenti norādīja tiešo priekšnieku.

Tiesībsarga padomniece uzskata, ka pozitīvi ir tas, ka arvien vairāk cilvēku sāk apzināties savas tiesības. Pēc viņas domām, lai nodrošinātu vienlīdzīgu darba samaksas principu, ir jāpanāk lielāka atalgojuma pārredzamības princips.

Jau vēstīts, ka šodien norisinās Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības un Fridriha Eberta fonda organizētais ikgadējais Darba tiesību forums