Latvenergo: Līdz 2028.gadam jāpanāk, ka Latvijai pietiek ar pašu saražoto elektroenerģiju

© F64

Latvijai 2030.gadā būtu jākļūst par elektroenerģiju eksportējošu valsti, ceturtdien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja AS "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Čakste.

Vienlaikus "Latvenergo" mērķis ir jau līdz 2028.gadam panākt, ka pašu saražotās elektroenerģijas pietiek, lai nosegtu valsts elektroenerģijas patēriņu - septiņas teravatstundas (TWh) gadā.

Čakste informēja, ka nākamo divu gadu laikā "Latvenergo" uzbūvēs vēja enerģijas parku ar 100 megavatu (MW) jaudu, pagaidām gan neatklājot, kur šis vēja parks atradīsies.

Tāpat sadarbībā ar VAS "Latvijas valsts meži" plānots nākamo piecu-sešu gadu laikā uzbūvēt vēja parkus ar 800 MW kopējo jaudu.

Čakste piebilda, ka "Latvenergo" kopā ar Igauniju un modulāro atomelektrostaciju ražotāju "Fermi" piedalās izpētē, lai noskaidrotu iespējas vai nu būvēt modulāro atomelektrostaciju Latvijā, vai arī piedalīties Igaunijas projektā, kur modulāro atomelektrostaciju plānots uzbūvēt līdz 2033.-2034.gadam.

Tuvākajā laikā "Latvenergo" izveidos saules elektrostaciju ar 40 MW jaudu, bet nākamajos gados plānotas saules elektrostacijas ar vēl 600-700 MW jaudu.

Vienlaikus Čakste atzina, ka elektroenerģijas eksportam būs jāstrādā arī pie infrastruktūras projektiem, lai saražoto apjomu varētu eksportēt, kā arī jādomā par saražotās elektroenerģijas akumulēšanas tehnoloģijām.

"Latvenergo" nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī ar dabasgāzes tirdzniecību un elektroenerģijas sadales pakalpojumu nodrošināšanu. "Latvenergo" pieder valstij, bet uzņēmuma obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

Svarīgākais