Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Cik algā saņems jaunais Saeimas priekšsēdējs Smiltēns?

© Romāns Kokšarovs/F64

Šā gada 1. jūlijā stājas spēkā Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma grozījumi, kas paredz būtisku atalgojuma kāpumu valsts augstākajām amatpersonām, tai skaitā arī Saeimas priekšsēdētājam.

Saskaņā ar Valsts kancelejas aprēķināto bāzes mēnešalgu,Saeimas priekšsēdētājs nākamgad saņems 7962 eiro lielu atalgojumu (pirms nodokļu nomaksas).Turklāt, Saeimas priekšsēdētājam tiks segti reprezentācijas izdevumi 20 procentu apmērā no noteiktās mēnešalgas, tas ir, nākamgad 1592 eiro. Tātad Saeimas priekšsēdētāja atalgojums kopā ar reprezentācijai paredzētajiem izdevumiem nākamgad būs aptuveni 9550 eiro mēnesī.

Portāls NRA jau rakstīja, ka vakar balsojumā par 14.Saeimas priekšsēdētāju balsu vairākumu ieguva politiskā spēka "Apvienotais saraksts" pārstāvis Edvards Smiltēns.

7962 eiro mēnesī (bruto) saņems arī Valsts prezidents, Ministru prezidents, Satversmes tiesas priekšsēdētājs un Augstākās tiesas priekšsēdētājs. Ministri algā saņems 7052 eiro (bruto).

Latvijas Televīzijas raidījuma “De facto” aprēķini liecina, ka no 2023. gada premjera alga kāps par 52%, ministru algass - par 42%, savukārt Saeimas priekšsēdētāja alga pat par 75%.