Miķelsons: Latvenergo var tiesāties ar mežu īpašniekiem uz elektrolīnijām kritušo koku dēļ

Ja nonāktu līdz ciniskām civiltiesiskām attiecībām, Latvenergo varētu vērsties tiesā pret mežu īpašniekiem tādēļ, ka viņi nevar sakārtot savus mežus tā, lai koki negāztos uz elektrolīnijām, uzskata bijušais koncerna vadītājs Kārlis Miķelsons.

Tā, iespējams, ir tāda amerikāniska pieeja, taču būtībā iespējama, jo meža īpašnieka krītošie koki traucē Latvenergo sniegt savus pakalpojumus. Labi, ka mēs neesam nonākuši līdz šādai situācijai. Patiesībā ārkārtas situācijā nevar skatīties viens uz otru, tad ir jārīkojas kopīgiem spēkiem un ātri, laikrakstam Dienas Bizness sacījis Miķelsons.

Vienlaikus viņš atzinis, ka Latvenergo un tā meitasuzņēmums Sadales tīkls varēja būt sagatavotāki nelabvēlīgo laikapstākļu izraisītajiem energoapgādes traucējumiem Latgalē, tomēr, ja, piemēram, pirms pāris gadiem uzņēmums izsludinātu 60 vai vairāk sniega motociklu konkursu, sabiedrības attieksme pret to būtu negatīva.

Biznesa ziņu portāls BNN jau vēstīja, ka gada sākumā bez elektroenerģijas Latvijā bijušas vairāk nekā 50 000 mājsaimniecību. Šīs situācijas dēl 40 Latvijas pašvaldībās izsludināts ārkārtas stāvoklis.

Latvijā

99 procenti pasaules datu tiek pārraidīti, izmantojot globālo zemūdens kabeļu tīklu. Katru dienu, izmantojot kabeļu tīklus, tiek veikti finanšu darījumi aptuveni 10 triljonu dolāru apmērā. Tie ir NATO dati. Kritiskā zemūdens infrastruktūra ietver arī elektriskos kabeļus, kā arī cauruļvadus, pa kuriem piegādā naftu un gāzi. Ņemot vērā kabeļu tīklu milzīgo nozīmīgumu, kā arī citas kritiskās infrastruktūras apdraudējumu, Krievija plāno sabotāžas un kiberuzbrukumus, kas var izraisīt katastrofālas sekas. Vai Latvija tam visam gatavojas? To skaidro Zemessardzes komandieris Kaspars Pudāns.

Svarīgākais