Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Aizkraukles novadā taupa uz gaismu un siltumu

© pixabay.com

Aizkraukles novadā taupa gan uz ielu apgaismojuma, gan apkures rēķina, bet saprāta robežās, aģentūrai LETA par ieviestajiem taupības pasākumiem pastāstīja pašvaldībā.

Lai taupītu un samazinātu maksājumus par elektrību un apkuri, arī Aizkraukles novada pilsētās un pagastos ieviests taupības režīms. Ielas būs tumšākas, mājās siltums būs tikai optimālā līmenī. Aizkraukles novada pašvaldības iestādēs noteikts, ka, piemēram, ja darbinieki vai audzēkņi izsaka pretenzijas, ka skolā vai iestādē ir auksti, vadītājam jāreaģē uz šīm iebildēm. "Nevar būt tā, ka darbinieki salst uz slimo, vai mitruma dēļ sāk bojāties elektroiekārtas, kā tas jau pieredzēts ne vienā vien iestādē," informē Aizkraukles novada pašvaldības izpilddirektors Uldis Riekstiņš.

Viena no iecerēm ir visā Aizkraukles novadā "ESCO" projektā modernizēt ielu apgaismojumu. Lai dimmēšanas iekārtas ierīkotu, pašvaldība izsludinājusi iepirkumu. Katrā nomainītajā gaismeklī ieprogrammēs piecus apgaismes režīmus. Plānots, ka līdz plkst.23 apgaismojums degs ar simtprocentīgu jaudu, tad līdz pusnaktij - ar 60 procentu, vēl stundu - ar 40, bet naktī - ar 20 vai pat 10 procentu jaudu, nodrošinot apgaismojumu, kas ļauj tikai saskatīt siluetus, skaidro izpilddirektors.

Lai samazinātu siltumenerģijas patēriņu, atsevišķās daudzdzīvokļu mājās ierīkota sistēma, kas iekštelpās ļauj regulēt temperatūru, bet citās ēkās tiek samazināta siltumnesēja temperatūra, taču tā tiek nodrošināta pašreizējām prasībām atbilstoša - 19 līdz 20 grādu robežās. Līdz ar to iedzīvotājiem jāsamierinās, ka telpās nebūs ļoti silti, toties apkures rēķini būs mazāki. Šāda temperatūra tiek nodrošināta arī visās pašvaldības iestādēs, bet telpās, kur neuzturas cilvēki, apkure tiek atslēgta.

Savukārt par to, cik silti ir katrā izglītības iestādē, lemj tās vadītājs. Noteikts, ka pirmsskolas izglītības iestādēs telpās jābūt 20 līdz 21 grādu silts, bet pārējās izglītības iestādēs telpās jānodrošina 19 līdz 20 grādu temperatūra, informē Riekstiņš.