Komunālo pakalpojumu rēķinos vēl decembra tarifs

Kaut arī komunālo pakalpojumu rēķins, piemēram, par gāzi, elektrību, siltumu, ūdeni, ir izrakstīts janvārī, kad jau ir spēkā jaunās pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes, par decembrī saņemtajiem pakalpojumiem iedzīvotājiem ir jānorēķinās pēc iepriekšējā tarifa. Jaunās PVN likmes atspoguļosies tikai rēķinos, ko iedzīvotāji saņems februārī.

Saistībā ar PVN likmes kāpumu sadārdzināsies virkne komunālo maksājumu. Vislielākais tarifa kāpums gaidāms elektrībai, jo iepriekš šim pakalpojumam mājsaimniecībām tika piemērota samazinātā likme – 10%. Līdz ar šo gadu elektrībai tāpat kā citām precēm un pakalpojumiem tiek piemērota PVN pamatlikme, kas, sākot ar 1. janvāri, ir 22%. Par diviem procentpunktiem kāpusi arī samazinātā PVN likme, kas tiek piemērota, piemēram, siltumam, dabasgāzei.

Valsts ieņēmumu dienesta komunikāciju daļa Neatkarīgajai skaidroja, ka likuma Par nodokļiem un nodevām pārejas noteikumu 70. punkts nosaka – ja pakalpojums sniegts decembrī, bet rēķinu nav pagūts izrakstīt, tas izrakstīts tikai janvārī, tad ir jāpiemēro decembra PVN likme.

A/s Latvenergo jau ir informējusi klientus, ka janvārī, norēķinoties par patērēto elektroenerģiju, mājsaimniecībām spēkā ir iepriekšējais tarifs ar pazemināto PVN likmi 10%. Tas nozīmē, ka par elektrību vēl šobrīd ir jāmaksā 7,43 santīmi par kilovatstundu. Sākot no 1. februāra, maksa par elektrību tiks aprēķināta, ņemot vērā 22% PVN likmi, tas ir, 8,25 santīmus par kilovatstundu. A/s Latvenergo aicina klientus visus maksājums par iepriekšējo gadu veikt līdz 2011. gada 31. janvārim.

Arī Latvijas gāzes preses sekretārs Vinsents Makaris apstiprināja, ka par decembrī saņemto gāzi iedzīvotāji janvārī norēķinās pēc iepriekšējā tarifa, tas ir, ar 10% PVN. Par janvārī patērēto gāzi, par kuru būs jānorēķinās februārī, tarifā tiks iekļauta 12 procentu PVN likme.

Tāpat mobilo sakaru operatori PVN likmi pakalpojumiem pielāgo saskaņā ar likumdošanu. Par pakalpojumiem, ko klients saņēmis līdz 1. janvārim, tiek pielāgots PVN 21% apmērā, neatkarīgi no tā, kad rēķins ir saņemts un kad tiek veikta tā apmaksa. Savukārt par pakalpojumiem, kas tiek saņemti, sākot ar šo gadu, automātiski tiek pielāgota jaunā likme. Bite Latvija sabiedrisko attiecību menedžere Lita Grafa Neatkarīgajai atklāja, ka, piemēram, priekšapmaksas kartes BiFri lietotājiem cena par zvaniem Latvijā, kā arī īsziņu sūtīšanu neatkarīgi no tīkla mūsu valstī saglabāsies iepriekšējā līmenī un paaugstinātā PVN likme izmaksas neietekmēs nemaz, jo Bite šo gala cenas starpību saviem klientiem kompensē. "Turklāt, ņemot vērā valsts īstenotos taupības plānus un tostarp arī PVN likmes palielināšanu, Bite savu klientu imunitāti pret ekonomiskajām izmaiņām stiprina ar C vitamīniem, kas bez maksas klientiem pieejami Bite Latvija salonos visā valstī līdz pat februāra vidum," teica L. Grafa.

Līdzīgi rēķinu apmaksa notiek arī Lattelecom klientiem. Janvārī saņemot rēķinus, Lattelecom klientiem maksai par decembrī veiktajām sarunām tiks piemērota 21% PVN likme, savukārt par janvārī veiktajām sarunām – jaunā 22% likme, Neatkarīgajai stāstīja Lattelecom sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Līga Bite. Savukārt Lattelecom pakalpojumu ikmēneša abonēšanas maksa tiek aprēķināta par pilnu kalendāro mēnesi, līdz ar to tālruņa, interneta un TV pakalpojumiem, sākot ar janvāri, mēneša abonēšanas maksai tiks piemērota 22% PVN likme.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais