Vairāk nekā 80% iedzīvotāju uztrauc augstās pārtikas un komunālo pakalpojumu cenas

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Par pieaugošajām pārtikas cenām raizējas 85% Latvijas iedzīvotāju, liecina pētījumu kompānijas "Kantar" veiktā barometra aptauja.

Raizes par pārtikas cenu pieaugumu, salīdzinājumā ar šī gada vasaru, kāpušas par 6 procentpunktiem.

Vienlaikus 82% iedzīvotāju Latvijā ir noraizējušies par gaidāmo cenu pieaugumu komunālajiem pakalpojumiem. Cenu kāpums naftai, gāzei un degvielai šoruden satrauc 77% iedzīvotāju, tāpat arī 77% raizējas par kopējo inflācijas līmeni valstī.

Lielākā sabiedrības daļa dažādu problēmu risināšanā sagaida rīcību no politiķiem un valsts iestādēm, īpaši saistībā ar valsts pārvaldīšanu (87%) un kopējo ekonomiku valstī (86%). Arī saistībā ar cenu pieaugumu komunālajiem pakalpojumiem (84%) un augsto inflāciju valstī (83%) iedzīvotāji sagaida risinājumus tieši no politiķiem un valsts iestādēm.

Aptaujā secināts, ka par cenu pieaugumu pārtikai risinājumu no politiķiem un valdības sagaida 72% iedzīvotāju, bet vienlaikus 18% iedzīvotāju uzskata, ka šo jautājumu risināšanā jāiesaistās arī uzņēmumiem. Biežāk to, ka cenu kāpuma jautājuma risināšana jāuzņemas arī uzņēmumiem, min jaunieši vecumā 18-25 gadi (30%).

Saistībā ar cenu kāpumu degvielai, gāzei un naftai 24% iedzīvotāju uzskata, ka līdztekus valsts valdībai risinājumi ir jāmeklē un jāpiedāvā arī starptautiskajām organizācijām. Īpaši šāds viedoklis raksturīgs iedzīvotājiem vecumā līdz 35 gadiem (jauniešu vecumā 18-25 gadi vidū - 36%, bet iedzīvotāju vecumā 26-35 gadi - 31%). Vēl viedoklis, ka līdztekus valsts valdībai risinājumi ir jāmeklē un jāpiedāvā arī starptautiskajām organizācijām, biežāk ir pārstāvēts to iedzīvotāju vidū, kuri uzticas valsts vadībai (38%).

Latvijā

Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) aicina ikvienu dalīties ar saviem unikālajiem pieredzes stāstiem par Latvijas mežiem, sēņošanu un ogošanu, iesaistoties projektā "Savvaļas stāsti." Šī iniciatīva veltīta Latvijas dabas, kultūras un identitātes mantojuma dokumentēšanai un saglabāšanai, informē RSU.

Svarīgākais