Rojas brīvprātīgie ugunsdzēsēji gatavi palīdzēt VUGD

© Mārtiņš Zilgalvis/f64

Rojā ugunsdzēsības posteņa darbības ierobežošanu daļēji var kompensēt brīvprātīgo ugunsdzēsēju kustība, komentējot Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) lēmumu īslaicīgi līdz gada beigām apturēt 18 mazāk noslogoto posteņu darbību, aģentūrai LETA pauda Talsu novada domes priekšsēdētāja Sandra Pētersone (NA).

Viņa atzīst, ka Talsu novadā pašlaik nav pietiekams ugunsdzēsēju glābēju skaits, lai varētu nodrošināt, ka katru diennakti visās daļās un posteņos uz izsaukumu varētu doties trīs darbinieki, kas saskaņā ar darba aizsardzības prasībām ir absolūtais minimums.

Patlaban plānots, ka VUGD postenis Rojā netiks slēgts, ja darbaspēka resursi no citām struktūrvienībām tiks veiksmīgi salāgoti tā, lai postenis turpinātu nodrošināt savus pakalpojumus, optimizējot virsstundu skaitu. Ja neizdosies nodrošināt nepieciešamo ugunsdzēsēju glābēju skaitu reaģēšanai uz izsaukumiem Rojas postenī, tad īslaicīgi, līdz vienai nedēļai decembrī, tiks apturēta Rojas posteņa darbība, skaidro Pētersone.

Sabilē plānots no 8.novembra līdz 5.decembrim posteņa darbību apturēt, bet posteņa darbības apturēšanas rezultātā neviens ugunsdzēsējs glābējs no darba netiks atlaists. Posteņa ugunsdzēsēji glābēji tiks pārdislocēti uz apkārtējām daļām un posteņiem, reaģējot uz izsaukumiem tādā pašā apmērā, kā līdz šim, un uz notikumu dodoties no tuvākajām pieejamajām VUGD struktūrvienībām - Kandavas (aptuveni 15 kilometri (km)), Talsiem (aptuveni 25 km), Kuldīgas (aptuveni 35 km), Dundagas (aptuveni 50 km). Tas paildzinās reaģēšanas laiku uz izsaukumiem, tomēr šis risinājums ugunsdzēsējiem glābējiem ļaušot nodrošināt darbu nepārtrauktību, kas nepārsniedz darbinieka normālo darba laiku.

Pētersone pozitīvi vērtē to, ka līdz ar VUGD, kas uz ugunsgrēku un citu notikumu izsaukumiem sūta profesionālus ugunsdzēsējus glābējus, Rojā pastāv arī brīvprātīgo ugunsdzēsēju kustība, kas var sniegt palīdzību - viņi zina savu teritoriju, tās specifiku, piebraucamos ceļus un ūdens ņemšanas vietas, tāpēc viņi vajadzības gadījumā var ātri nokļūt negadījuma vietā un sniegt palīdzību.

Pagājušajā gadā kopumā Sabiles VUGD postenis reģistrējis 62 izsaukumus, no tiem 29 bija uz ugunsgrēku dzēšanu, tai skaitā 15 kūlas ugunsgrēkiem un vienu meža ugunsgrēku, 29 uz glābšanas darbiem, bet vēl četri bija maldinājumi. 2021.gadā kopumā Rojas VUGD postenis reģistrējis 52 izsaukumus.

VUGD apkopotā statistika liecina, ka ugunsgrēku skaits Talsu novadā šā gada pirmajos trīs mēnešos pieaudzis par 23,53%, salīdzinot šo pašu periodu iepriekšējā gadā. Savukārt šogad salīdzinājumā ar šo pašu laika posmu pērn, reģistrēti 106 ugunsgrēki, kas ir par 30 ugunsgrēkiem mazāk nekā pērn, bet palielinājies izsaukumu skaits no 120 uz 180 uz glābšanas darbiem, kas saistīts ar vēja radīto seku likvidēšanas darbiem.

Latvijā

No nākamā gada valsts pensijas indeksējamo robežu varētu palielināt līdz 100% no iepriekšējā gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, paredz valdībā atbalstītais likumprojekts, par kuru kopā ar nākamā gada budžeta pakotni vēl būs jālemj Saeimai.