Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Rungainis: Latvija turīgumu var sasniegt tikai ar radošo ekonomiku

© pixabay.com

Latvija turīgumu var sasniegt tikai ar radošo ekonomiku, trešdien Ekonomistu apvienības sadarbībā ar Valsts prezidenta kanceleju rīkotajā konferencē "Latvijas valsts stratēģija un sociāli politiskais konsensus" sacīja "Prudentia" partneris Ģirts Rungainis.

Viņš norādīja, ka patlaban Latvija joprojām ir aizķērusies resursu ekonomikā, jo īpašuma denacionālizācijas un pārdales fāze ieilga līdz 2008.gadam. Tomēr turīgumu var sasniegt tikai ar radošu ekonomiku.

Rungainis skaidroja, ka resursu ekonomikai ir nepieciešami "dumjāki cilvēki", valsts monopoli, "sakārtota" uzņēmējdarbības vide, korumpēta tiesu vara, sadarbība ar Krieviju. Savukārt radošajai ekonomikai vajag gudrākus cilvēkus, efektīvāku pārvaldi, neatkarīgu tiesu varu, zinātni un pētniecību, globālu konkurētspēju ar eiropeisku orientāciju.

Tāpat viņš pauda, ka politiskajiem spēkiem vajadzētu vienoties par ilgtermiņa prioritātēm nākamajiem 30 gadiem.

"Jāvienojas nevis par to, ko sadalīs savam novadam vai nozarei, kā "sačakarēs" regulējumu, lai varētu vairāk pelnīt, bet gan par valsts kopējām interesēm. Patlaban nekonkurētspējīgā resursu ekonomika sēž uz kakla konkurētspējīgākajai radošajai ekonomikai un neļauj tai attīstīties," sacīja Rungainis.