Latvijas zinātnieki sākuši darbu pie unikālas ierīces izstrādes

© Pixabay

Latvijas zinātnieki un klīnicisti ir sākuši darbu pie unikālas ierīces izstrādes, kas palīdzēs ārstiem un medicīnas māsām kontrolēt pneimonijas, hroniskas obstruktīvas plaušu slimības (HOPS), Covid-19 pacientu elpošanas stāvokli, brīdinās, ja elpošana pasliktināsies, un ierosinās ārstēšanas korekciju, piemēram, palielinot skābekļa padevi, aģentūrai LETA pavēstīja Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) pārstāve Ilze Āboliņa.

Neinvazīvās ventilācijas iekārtām esot izšķiroša nozīme, ja cilvēkam ir elpošanas traucējumi. Vienlīdz svarīga ir spēja savlaicīgi noteikt izmaiņas elpošanas kvalitātē. Šobrīd pieejamās ventilācijas sistēmas nebrīdina medicīnas personālu vai pacienta tuviniekus mājas apstākļos par pacienta elpošanas pasliktināšanos, kā arī neierosina ārstēšanas taktikas korekciju, norādīja PSKUS.

Lai problēmu risinātu un radītu atbalsta ierīci pacientu elpošanas kvalitātes uzraudzīšanai, PSKUS, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) un SIA "Hipnos" klīnicisti, zinātnieki un eksperti apvienoja spēkus starpdisciplinārā projektā "Uz dziļās apmācības principiem balstītā klīniskā lēmuma pieņemšanas sistēma neinvazīvām ventilācijas iekārtām Covid-19 pacientu ārstēšanai".

RTU asociētais profesors Dmitrijs Bļizņuks norādīja, ka ierīce, kura šobrīd tiek radīta, ir akūta nepieciešamība jebkuram ārstam, medicīnas māsai un pacientam, kas saskaras ar nopietnu elpošanas traucējumu slimību, kā arī pacientu tuviniekiem. Ierīce mērīs cilvēka izelpas un ieelpas kvalitāti un palīdzēs savlaicīgi reaģēt uz elpošanas pasliktināšanos. Tas ir milzīgs lēciens ne tikai praktiskajā zinātnē, bet arī veselības aprūpē un pacientu dzīves kvalitātes un dzīvildzes nodrošināšanā, viņš uzsvēra.

Šobrīd viedais asistents ir izstrādes stadijā. Šoruden notiks tā klīniskā validācija, sadarbojoties inženieriem, klīnicistiem, pulmonologiem, internistiem un citiem ekspertiem.

Latvijā

“Man jau pērnajā rudenī lika saprast, ka turpinājuma nebūs,” teic Valsts valodas centra direktors Māris Baltiņš, komentēdams savu atlaišanu no darba, kas notiks šā gada 29. septembrī. To “lika saprast” Tieslietu ministrija.