Dombrava: VUGD personāla trūkums primāri ir dienesta vadības atbildība un tālāk iekšlietu ministra atbildība

© Ilze Zvēra / F64

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) personāla trūkums primāri ir dienesta vadības atbildība, sarunā ar aģentūru LETA pauda Nacionālās apvienības (NA) priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dombrava, vaicāts par iespējamajiem risinājumiem saistībā ar VUGD lēmumu īslaicīgi apturēt mazāk noslogoto dienesta posteņu darbību.

Tālāk tā ir iekšlietu ministra atbildība, un tikai tad - Saeimas un Ministru kabineta atbildība, uzskata NA pārstāvis. "Man ir grūti iztēloties, kādu lēmumu Saeima varētu pieņemt atlikušajos divos mēnešos līdz gada beigām, lai no savas puses šo problēmu atrisinātu," sacīja Dombrava. Viņš arī pauda cerību, ka VUGD priekšnieks spēs atrast problēmas risinājumu līdz gada beigām.

Iespējamie risinājumi VUGD dienesta posteņu noslodzes mazināšanai ir minēti "Jaunās vienotības" (JV) piedāvātajā koalīcijas veidošanas sadarbības memorandā ar NA un "Apvienoto sarakstu" (AS), norādīja politiķis. Pirmkārt, memorandā ir minēts, ka valdībai vajadzētu palielināt finansējumu iekšlietu dienestiem līdz 2,5% no iekšzemes kopprudukta (IKP). Otrs punkts memorandā ir saistīts ar Valsts aizsardzības dienesta izveidi, kur ir paredzēta arī iespēja īstenot dienesta izpildi iekšlietu dienestos, klāstīja NA pārstāvis.

Dombravas ieskatā, šie priekšlikumi VUGD problēmas varētu risināt tiešā veidā. Vienlaikus viņš pauda, ka par valsts iekšlietu struktūras nākotni būtu jādiskutē plašāk, sakot, ka Latvijā ir divas vai trīs reizes lielāks policijas darbinieku skaits pret iedzīvotāju skaitu nekā Somijā. Politiķis uzskata, ka tā ir viena no niansēm, kurai būtu jāmeklē pilnveides iespējas. Vaicāts, vai viņš uzskata, ka policijas darbinieku skaitu Latvijā būtu jāsamazina, Dombrava sacīja, ka drīzāk būtu jāpārskata policijas darbinieku struktūra, mēģinot uzlabot tās darbības kvalitāti.

"Ir grūti saprast, kāpēc Latvijā ir viens no vislielākajiem [policijas] darbinieku skaitiem Eiropā, bet tajā pat laikā mēs zinām, ka ir daudz problēmu, piemēram, saistībā ar darbinieku atalgojumu un izmeklēšanas kvalitāti," sacīja Dombrava, paužot, ka kopā ar finansējuma palielināšanu būtu vajadzīgas arī strukturālas reformas dienestos.

Kā ziņots, personāla trūkuma dēļ Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) nolēmis īslaicīgi apturēt mazāk noslogoto dienesta posteņu darbību. Tikmēr sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" jau sākta parakstu vākšana par posteņu saglabāšanu. Kā iniciatīvas autore norādīta Latvijas Ugunsdzēsēju arodbiedrība.

Tāpat ziņots, ka JV piedāvās "Apvienotajam sarakstam" (AS) un NA noslēgt sadarbības memorandu par koalīcijas veidošanas principiem.

Latvijā

No nākamā gada valsts pensijas indeksējamo robežu varētu palielināt līdz 100% no iepriekšējā gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, paredz valdībā atbalstītais likumprojekts, par kuru kopā ar nākamā gada budžeta pakotni vēl būs jālemj Saeimai.