Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Latvijai ir svarīgi aktivizēt politisko dialogu ar Indiju, norāda vēstnieks

© AFP/Scanpix/Leta

Raugoties uz aktuālo ģeopolitisko kontekstu, kuru nepārprotami ietekmējusi Krievijas agresija Ukrainā un Krievijas un Ķīnas tuvināšanās, ir svarīgi aktivizēt Latvijas politisko dialogu un konsultāciju mehānismu ar Indiju, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda jaunais Latvijas vēstnieks Indijā Juris Bone.

Viņš piebilda, lai arī valstu redzējums ne vienmēr sakrīt, tas tikai pastiprina nepieciešamību skaidrot un argumentēt Latvijas viedokli. Turklāt ir arī globāla mēroga jautājumi, kas ir nozīmīgi abām valstīm, piemēram, klimata pārmaiņu un enerģētikas jomā.

Bone akcentēja, ka Indija ir otrā lielākā valsts pasaulē pēc iedzīvotāju skaita ar strauji augošu ekonomiku, kā arī nozīmīga demokrātija Indijas un Klusā okeāna reģionā.

Vēstnieks norādīja, ka Latvijas vēstniecība Indijas galvaspilsētā Ņūdeli darbojas kopš 2014.gada. Viens no galvenajiem jaunā amata izaicinājumiem ir spēja samērot Latvijas prioritātes ar plašo attiecību spektru, ko Indija spēj piedāvāt, ņemot vērā Indijas teritoriālo lielumu un tās stratēģisko nozīmi reģionā un pasaulē.

"Esam ieinteresēti kāpināt divpusējo attiecību dinamiku, tostarp sekmējot augsta līmeņa vizīšu apmaiņu, kas ir palēninājusies pandēmijas ietekmē. Tāpat Latvija ir ieinteresēta stimulēt jaunas sadarbības iniciatīvas tādās jomās kā tirdzniecība un investīcijas, kā arī izglītība un zinātne - vēlamies piesaistīt Latvijas augstskolām sekmīgus studentus, kā arī attīstīt iestrādes kosmosa izpētē," sacīja Bone.

Jau rakstījām, ka Valsts prezidents Egils Levits 19.oktobrī svinīgā ceremonijā Rīgas pilī pasniedza akreditācijas vēstuli nākamajam Latvijas vēstniekam Indijā Bonem.

Kā informē Ārlietu ministrija, akreditācijas ceremonijas laikā Bone ar Valsts prezidentu pārrunāja Latvijas un Indijas sadarbības iespējas. Latviju un Indiju saista kopīgas demokrātiskās vērtības. Abas valstis ir ieinteresētas stiprināt starptautiskajās tiesībās balstītu starptautisko kārtību.

Sarunu partneri uzsvēra nepieciešamību turpināt augstākā līmeņa vizīšu apmaiņu, sekmēt ekonomisko sadarbību, veicinot tirdzniecību un investīciju piesaisti, kā arī sadarbību kultūrā un izglītībā.

Darba gaitas ĀM Bone uzsāka 1994.gadā. Viņš bijis Latvijas vēstnieks Igaunijā un Somijā, Latvijas delegācijas vadītājs sarunām par Latvijas un Krievijas valdības līgumu par Latvijas-Krievijas robežas režīma līgumu, speciālo uzdevumu vēstnieks starptautiskajos klimata jautājumos, Latvijas pārstāvis un priekšsēdētājs Baltijas jūras valstu padomes Vecāko amatpersonu komitejā, kā arī Valsts protokola vadītājs.

Bone amatā nomaina Arti Bērtuli, kurš bija Latvijas vēstnieks Indijā kopš 2018.gada.