Cigarešu kontrabanda nogalina Latvijas ekonomiku

Pasliktinoties ekonomiskajai situācijai, strauji audzis kontrabandas gadījumu skaits, tomēr, neskatoties uz to, paaugstinājusies arī atbildīgo iestāžu un dienestu spēja atklāt šos noziegumus. Tikai atlabstot ekonomikai, situācija uzlabosies, uzsver Valsts ieņēmumu dienesta Muitas kriminālpārvaldes direktors Marians Burijs.

Var pastiprināt kontroles pasākumus, bet te darbojoties pieprasījuma piedāvājuma princips. Proti, ja būs pieprasījums, tad būs arī, kas piegādā. Sāpīgs apgabals esot Latgale, kur kontrabandas apjomi esot krietni augstāki nekā citviet valstī, laikrakstam Dienas Bizness norāda Burijs.

Latvija lielajiem kontrabandistiem ir tikai tranzītvalsts ceļā uz Rietumeiropu, teic M. Burijs. Tas esot tāpēc, ka Latvijas tirgus ir pārāk mazs, kā arī cenas ir zemākas nekā citās Eiropas valstīs. Ja nelegālās cigaretes tiekot līdz Polijai, tad tā jau esot laba peļņa kontrabandistiem, bet ja līdz Vācijai – tad peļņa esot krietni lielāka. Galamērķi esot arī Lielbritānija un Īrija, jo tur paciņa cigarešu maksājot ap 8 eiro.

2009. gadā VID ierosinājis 225 kriminālprocesus, bet pērn – 329, savukārt no visa kopējā kontrabandas cigarešu apjoma gadā tiek izņemti aptuveni 16%, bet vidēji Eiropas Savienībā šie rādītāji esot 5% līdz 8%. Kopumā pagājušajā gadā VID izņēmis vairāk nekā 77 milj. cigarešu, tādējādi novēršot vairāk nekā 11 milj. eiro kaitējumu valsts budžetam. Salīdzinot ar 2009. gadu, skaits ir pieaudzis par vairāk nekā 25 milj.

Svarīgākais