Aptauja: Tuvākajos mēnešos inflācija būtiski ietekmēs 69% Latvijas mazos un vidējos uzņēmumus

© Andrius Ufartas /F64

Latvijā 56% mazo un vidējo uzņēmumu tuvāko sešu mēnešu laikā sagaida būtisku ietekmi uz uzņēmējdarbību no elektroenerģijas cenas kāpuma, aģentūrai LETA pavēstīja "SEB bankas" pārstāvji, atsaucoties uz bankas veiktās aptaujas datiem.

Pēc aptaujas datiem, augstās elektroenerģijas cenas tuvākā pusgada laikā ļoti būtiski ietekmēs 36% mazos un vidējos uzņēmumus, bet būtiski - 20%. Vienlaikus 10% aptaujāto uzņēmumu norāda, ka elektroenerģijas cenu kāpums to darbību neietekmēs.

Tāpat komersanti prognozē, ka tuvākā pusgada laikā būtiski izjutīs darbaspēka un izejmateriālu izmaksu pieaugumu, kā arī augsto inflāciju.

"SEB bankas" valdes loceklis Arnis Škapars informē, ka visvairāk komersanti satraukušies par inflāciju, kas, pēc aptaujas datiem, šajā rudenī un ziemā ļoti būtiski un būtiski ietekmēs 69% Latvijas mazos un vidējos uzņēmumus. Salīdzinoši Lietuvā un Igaunijā inflācija būtiski ietekmēs nedaudz mazāk jeb 64% uzņēmumu.

Gāzes cenu pieauguma kā būtisku negatīvu faktoru minējuši 34% mazo un vidējo uzņēmumu Latvijā, savukārt 27% norādījuši, ka neizjutīs gāzes cenu kāpuma ietekmi.

Salīdzinoši Lietuvā elektroenerģijas cenu kāpums būtiski ietekmēs 48%, bet Igaunijā - 45% mazo un vidējo uzņēmumu. Savukārt gāzes cenu kāpums Lietuvā būtiski ietekmēs 27% uzņēmumu, kamēr 51% tomēr atzīst, ka to izjutīs minimāli vai neizjutīs nemaz. Igaunijā gāzes cenu kāpums nozīmīgs negatīvs faktors šķiet 21% uzņēmumu, bet lielākā daļa jeb 67% paredz, ka tas viņu darbību ietekmēs minimāli vai nemaz.

Komersanti izjūt bažas arī par cilvēkresursiem, tostarp Latvijā 54% respondentu kā uzņēmuma darbību būtiski ietekmējošu faktoru tuvāko sešu mēnešu laikā norādījuši pieaugošas darbaspēka izmaksas, bet 34% - darbaspēka trūkumu. Tajā pašā laikā Lietuvā darbaspēka izmaksas būtiski ietekmēs 48% uzņēmumus, bet Igaunijā - 49%, savukārt darbaspēka trūkumu kā būtiski darbību ietekmējošu faktoru gan Lietuvā, gan Igaunijā norādījuši 24% mazo un vidējo uzņēmumu.

Tāpat viens no ietekmējošiem faktoriem ir izejmateriālu cenu pieaugums, kas veicina produktu un pakalpojumu pašizmaksas pieaugumu. To kā būtisku ietekmējošu faktoru tuvākā pusgada laikā norādījuši 53% Latvijas uzņēmumu. Nedaudz mazāk komersantus satrauc traucējumi piegādes ķēdēs un izejmateriālu trūkums, ko kā būtisku ietekmējošu faktoru minējuši 38% aptaujāto uzņēmumu.

Lietuvā 47% mazo un vidējo uzņēmumu norādījuši, ka tuvāko sešu mēnešu laikā izejmateriālu cenu kāpums būtiski ietekmēs darbību, bet Igaunijā - 46%. Savukārt traucējumus piegādes ķēdēs un izejmateriālu trūkumu kā būtisku ietekmējošu faktoru minējuši 33% gan Lietuvas, gan arī Igaunijas mazo un vidējo uzņēmumu.

Latvijā 54% mazo un vidējo uzņēmumu paredz, ka pirktspējas samazināšanās būtiski ietekmēs viņu darbību šā gada nogalē un nākamā gada pirmajā ceturksnī. Lietuvā 51% uzņēmumu ir nobažījušies par pirktspējas samazināšanos, kamēr Igaunijā - 41% norādījuši, ka šis faktors būtiski ietekmēs viņu darbību tuvākajā pusgadā.

Vienlaikus41% aptaujāto uzņēmumu uzskata, ka tuvāko sešu mēnešu laikā konkurence viņu darbību ietekmēs minimāli vai neietekmēs nemaz. Arī finansējuma pieejamība lielākoties komersantiem nerada papildu satraukumu, proti, finansējuma trūkums ļoti būtiski ietekmēs 18% mazo un vidējo uzņēmumu, kamēr 42% komersantu šī faktora ietekmi uz darbību izjutīs minimāli vai neizjutīs nemaz.

Mazo un vidējo uzņēmumu aptauju Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, pēc "SEB bankas" pasūtījuma, 2022.gada septembrī un oktobrī veica uzņēmums "Norstat". Tajā piedalījās 503 Latvijas, 541 Lietuvas un 506 Igaunijas mazie un vidējie uzņēmumi.