Ebreju kapus apgānījis nepilngadīgais

Policija notvērusi trīs jauniešu grupējumu, kas pagājušā gada decembrī Rīgā apgānīja Jaunos ebreju kapus. Kārtībsargi ir pārliecināti, ka skinhedu kultūrai pietuvinātie jaunieši līdzīgus noziegumus veikuši arī agrāk. Nopratināšanā noskaidrots, ka nākotnē puiši bija ieplānojuši vardarbīgus uzbrukumus un tiem rūpīgi gatavojās.

Kratīšanas tika veiktas katra grupējuma dalībnieka mājās – viņi dzīvo pie vecākiem, divi ir nepilngadīgi. Vienam ir 16, otram 17, bet grupējuma līderis ir 20 gadus vecs. Puiši dzīvo Pārdaugavā vienā mikrorajonā, kur arī satikušies un sākuši kalt plānus. Par viņu nopietnajiem nolūkiem liecina fakts, ka dzīvesvietās un to apkaimē izņemta ne vien nacistiskā literatūra, bet arī beisbola nūja, pneimatiskie ieroči, kastetas, naži, āmurs, ķēdes un granātai līdzīgs priekšmets. Zināms, ka grupējums pulcējies tuvējo skolu sporta laukumos, kur kopīgi vingrojuši un trenējušies. "Esam neitralizējuši grupu, kas ir neprognozējama," uzsver Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes vadītājs Ints Ķuzis. "Trijotni vieno naids pret visām reliģijām, ne tikai jūdaismu. Viņi aizraujas ar nacionāli sociālistisko ideoloģiju, un tas izpaužas literatūrā, ko viņi lasa, mūzikā, ko klausās, un simbolikā, ko valkā," saka drošības policijas (DP) priekšnieka vietnieks Ints Ulmanis.

Grupējums ģērbjas atbilstoši skinhedu kultūrai, savstarpēji viņi komunicē krievu valodā. Grupas līderis, 20 gadus vecais jaunietis, mācās vakarskolā un strādā, savukārt vidējais nav pabeidzis devīto klasi, bet jaunākais zinības apgūst mājās. Visi jaunieši ir no vidēja līmeņa ģimenēm, taču vecāki par savu bērnu nacistiski naidīgajām interesēm neko neesot zinājuši.

I. Ķuzis uzsver, ka trijotnes vidū ir ļoti stipra brālības izjūta un viņi izstrādājuši rafinētas konspirācijas shēmas. "Mums ir neapgāžami pierādījumi, ka aizturētie ir vainīgi, viņi labprātīgi atzinās. Vainu viņi nožēlo tikai uz papīra. Pēc pirmajām nopratināšanām nebija iespaids, ka viņi izdarīto patiesi nožēlotu," saka Rīgas reģiona galvenais policists. Ebreju kapus apgānījis septiņpadsmit gadus vecais grupējuma dalībnieks, taču informēti par noziegumu bija visi trīs. Visticamāk, ka iesaistīts plašāks personu loks, to policija noskaidros izmeklēšanā. Atgādinām, ka pērnā gada decembrī aptuveni 100 kapu pieminekļiem ar baltu krāsu tika uzzīmēti kāškrusti.

Zināms, ka drošības iestāžu redzeslokā trijotne nonāca jau 2010. gada vasarā, tomēr tobrīd nebija pamata viņus aizturēt. Pagaidām tiek izslēgta versija, ka grupējums būtu sadarbojies ar citām līdzīgas ideoloģijas ārvalstu organizācijām. I. Ulmanis uzsver, ka DP ir informēta par šādi noskaņotiem grupējumiem un tos kontrolē. I. Ķuzis piebilst, ka šādas apvienības parasti rīkojas spontāni, nevis ilgi plāno noziegumus. Policisti uzskata, ka aizturēšana nāks par labu gan pašiem jauniešiem, gan viņu domubiedriem, jo fakts, ka noziegumi tiek atklāti, šādā vidē ir ļoti nozīmīgs faktors.

Svarīgākais