Kots vēlas zināt, kas vēl viņam jāizdara, lai atvainotos par himnas neatskaņošanu Jaungada naktī

Latvijas Televīzijas (LTV) ģenerāldirektors Edgars Kots uzskata, ka televīzija sabiedrībai jau ir atvainojusies par himnas nenospēlēšanu gadumijā, tāpēc Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai lūgs papildu skaidrojumu, ko vēl tautas kalpi sagaida.

“Lasot kārtējo ziņu, man rodas jautājums, kas vēl jādara, jo sabiedrībai jau esam atvainojušies, izplatot preses relīzi 3.janvārī,” aģentūrai BNS sacīja Kots. Tajā televīzija notikušo atzina par neuzmanības kļūdu un atvainojās saviem skatītājiem. LTV1 direktore Baiba Šmite arī informēja, ka oficiāla vēstule ar situācijas skaidrojumu un atvainošanos 13.janvārī nosūtīta arī Valsts prezidenta kancelejai.

“Man patīk skaļi vārdi, bet, manuprāt, komisija līdz galam nav iepazinusies ar situāciju,” pastāstīja Kots. Viņš uzskata, ka komisijai uz sēdi bija jāuzaicina kāds no raidorganizācijas. Tādēļ televīzija nosūtīs vēstuli Saeimas deputātiem, lūdzot papildu informāciju.

Pārbaude par himnas nenospēlēšanu gadumijā televīzijā gan vēl turpinās, un vainīgie nav sodīti. Pēc Kota teiktā, būs aizrādījumi, rājieni, disciplinārlietas. Televīzija analizējot notikušo, lai novērstu līdzīgus gadījumus, kad ēterā nenokļūst ieplānotā programma.

Arī LTV1 direktore Baiba Šmite noraidīja Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas pārmetumus par LTV vadības “neizpratni par notikušā nopietnību un izvairīšanos no pilnas atbildības”. Šmite norādīja, ka Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) un LTV ir uzņēmusies morālu atbildību par notikušo un jau atvainojusies skatītājiem.

Ceturtdienas vakarā LTV gan izplatījusi paziņojumu, kurā Saeimas komisijas pārmetumus saista ar nepilnīgu informāciju un atkārtoti uzsver, ka pie himnas neatskaņošanas vainojama darbinieku neuzmanība un nolaidība un par šo jautājumu televīzija skatītājiem jau atvainojusies. Turklāt šis jautājums izskatīts arī Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes sēdē, uzdodot LTV vadībai līdz 1.februārim sniegt rakstveida ziņojumu par veiktajām darbībām, lai novērstu šādu gadījumu atkārtošanās iespējamību nākotnē.

"Latvijas Televīzija kā sabiedrisks medijs vienmēr ir centusies paust savu patriotisko nostāju un veicinājusi Latvijas valstiskās neatkarības patiesu nostiprināšanos, veidojot īpašas valsts svētku un atceres dienu programmas, organizējot akciju „Top Latvijas Likteņdārzs!” un nacionālās intereses definējot kā Latvijas Televīzijas 1.kanāla satura prioritāti programmā kopumā. Katru savu pārraides dienu gan LTV7, gan LTV1 sāk ar Latvijas Republikas himnas atskaņošanu," uzsvērts paziņojumā.

Paziņojuma noslēgumā LTV "vēlreiz atvainojas par 2010.gada nogalē nepārraidīto Latvijas Republikas himnu, kam, pēc tradīcijas, bija jāseko Latvijas Valsts prezidenta uzrunai un jāievada jaunais 2011.gads".

Jau ziņots, ka Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija ceturtdien asi nosodīja LTV atbildīgo personu skandalozo rīcību, kad, sagaidot 2011.gadu, pēc Valsts prezidenta uzrunas Latvijas sabiedriskajā televīzijā netika atskaņota valsts himna. Saeimas komisija minēja, ka sabiedriskajā televīzijā nav pieļaujama nevērīga attieksme pret valsts himnu.

Komisiju nepatīkami pārsteigusi arī Latvijas Televīzijas vadības demonstrētā neizpratne par notikušā nopietnību, par ko liecinot atbildīgo personu izvairīšanās no pilnas atbildības. Samērīga reakcija būtu godīga atvainošanās sabiedrībai, uzskata komisija.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais