Reģionālo pasažieru pārvadātāji brīdina: ja valsts neatradīs naudu, pārvadājumi tiks samazināti no 50% līdz 70%

© Ģirts Ozoliņš/F64

Latvijas pasažieru pārvadātāju asociācija (LPPA) aicina nekavējoties lemt par papildus līdzekļu piešķiršanu sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanai ar autobusiem vismaz 18,5 miljonu eiro apmērā, lai netiktu pārtraukta sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšana reģionālās nozīmes maršrutu tīklā līdz šī gada beigām, aģentūrai LETA norādīja LPPA prezidents Ivo Ošenieks.

"Kārtējo reizi, un jau kuru rudeni ne Satiksmes ministriju (SM), ne satiksmes ministru Tāli Linkaitu nesatrauc situācija, ka pasažieru pārvadātāji, kas sniedz sabiedriskā transporta pakalpojumus reģionālās nozīmes maršrutos ar autobusiem, paliek bez finansējuma, kurš ir nepieciešams, lai nodrošinātu nepārtrauktu pakalpojuma pieejamību Latvijas iedzīvotājiem," norāda Ošenieks.

Viņš skaidro, ka par finansējuma nepietiekamību SM informācija bija pieejama jau pirmajā pusgadā, jo kārtējā valsts budžetā netika panākts līdzsvars starp pakalpojuma pasūtījumu un finanšu resursiem. Tāpat institūcijas uzstājīgi noraidījušas ieņēmumu palielināšanu, pārskatot tarifus.

Kā norāda Ošenieks, pēc kārtējā avansa maksājuma saņemšanas pasažieru pārvadātāji konstatē, ka avansa finansējums ir tikai no 27-30% no nepieciešamā apjoma, lai arī ar pārvadātājiem noslēgtie līgumi un Ministru kabineta noteikumi par kārtību, kādā nosaka un kompensē ar sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu saistītos zaudējumus un izdevumus un nosaka sabiedriskā transporta pakalpojuma tarifus nosaka to, ka pārvadātājiem avansa maksājumam ir jābūt ne mazāk kā 95% apmērā no zaudējumiem.

Ošenieks arī uzsver, ka nozares uzņēmumu lielākā daļa nav sagaidījusi no Autotransporta direkcijas līgumu pārskatīšanu, ņemot vērā būtisko energoresursu cenu kāpumu un straujo inflācijas pieaugumu. Turklāt daļai pasažieru pārvadātāju uzņēmumu pasūtītājs nav pilnībā nosedzis arī zaudējumus par jau šā gada deviņos mēnešos sniegtajiem pakalpojumiem. "Šie avansa maksājumi ir vitāli svarīgi, lai pārvadātāji varētu turpināt sniegt sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtītajā apjomā," norāda Ošenieks.

Kā skaidro LPPA, esošā situācija draud izvērsties ar to, ka pasažieru pārvadātāji būs spiesti samazināt pakalpojuma pieejamību līdz tādam apjomam, kas atbildīs piešķirtajam finansējumam, jo nebūs iespējams iegādāties degvielu un samaksāt darbiniekiem par padarīto darbu algu un nodokļus valstij. Iespējams samazinājums no 50% līdz 70% no kopējā apjoma.

LPPA aicina SM nekavējoši virzīt un Ministru kabinetu nekavējoties lemt par papildus līdzekļu piešķiršanu sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanai ar autobusiem vismaz 18,5 miljonu eiro apmērā, lai netiktu pārtraukta sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšana reģionālās nozīmes maršrutu tīklā līdz šī gada beigām.

Ja pārvadātāji tuvāko divu nedēļu laikā nesaņems pilnībā apmaksu par iepriekšējos mēnešos paveikto darbu un oktobra avansa maksājumu 95% apmērā, tad pārvadātāji būs spiesti pārtraukt pakalpojumu sniegšanu, izvērtējot iespējas sabiedriskā transporta pakalpojumus iedzīvotājiem un izglītības iestādēm nodrošināt tikai uzņēmumiem pieejamā finansējuma apjomā.