Vairāk nekā 62 000 mājsaimniecību pieteikušās atbalstam energoresursu cenu kāpuma dēļ

© F64

Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma atbalstam portālā "epakalpojumi.lv" līdz 10.oktobra vakaram pieteiktas 62 642 mājsaimniecības, informēja portāla "epakalpojumi.lv" pārstāvji.

No visiem pieteikumiem vairāk nekā pusi jeb 35 392 bija iesnieguši iedzīvotāji, autorizējoties portālā, bet 27 250 iesniegumus klātienē reģistrējušas pašvaldības.

Mājokļu īpašnieku un īrnieku iesniegumos aizvien populārākais minētais atbalsta veids, ko vēlas saņemt, ir 60 eiro atbalsts apkurei ar malku, nepievienojot čeku, norāda portāla SIA "ZZ Dats" direktors un "epakalpojumi.lv" izstrādātājs Edžus Žeiris.

Viņš skaidro, ka portālā pieteikumu iesniegšana notiek pakāpeniski, katrā no pašvaldībām vērojama atšķirīga situācija, cik un kad iedzīvotāji vēlas reģistrēt iesniegumus atbalsta saņemšanai. Katrā no pašvaldībām arī atšķiras procentuāli, cik daudz mājsaimniecību izmanto apkurei, piemēram, malku vai kokskaidu granulas, attiecīgi veidojas arī pieteikumu skaits.

Kā norāda Žeiris, lai arī lielākā daļa jeb 57% iedzīvotāju reģistrējuši pieteikumu "epakalpojumi.lv", nozīmīgs ir pašvaldību atbalsts, pieņemot un reģistrējot šos pieteikumus klātienē.

Rēzeknes novadā iesniegti 3570 pieteikumi, Augšdaugavas novadā 2685 pieteikumi, Talsu novadā 2640 pieteikumi, Valmieras novadā 2596 pieteikumi, Dienvidkurzemes novadā 2554 pieteikumi, Rīgā 2498 pieteikumi, Kuldīgas novadā 2291 pieteikums, Tukuma novadā 2232 pieteikumi, Jēkabpils novadā 2222 pieteikumi, Ludzas novadā 2044, Bauskas novadā 2042 pieteikumi - no katras no pārējām pašvaldībām saņemts mazāk par 2000 iesniegumiem.

No 1.oktobra daļai no Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā iekļautajiem papildu atbalsta pasākumiem mājsaimniecībām gaidāmajā ziemas sezonā iedzīvotāji var pieteikties portālā "epakalpojumi.lv". Portālā pieteikšanās atbalsta pasākumiem iespējama tiem, kuri apkurei izmanto granulas vai briketes, malku, kā arī elektroenerģiju, ja tās patēriņš mēnesī ir vairāk nekā 500 kilovatstundas (kWh). Lai izmantotu šo iespēju, mājokļa īpašniekam vai īrniekam portālā jāautorizējas ar e-paraksta viedkarti, e-ID identifikācijas karti vai kādu no internetbankām.

Sadarbībā ar Latvijas pašvaldībām portālā "epakalpojumi.lv" tiek sniegti dažāda līmeņa e-pakalpojumi. Portāla pakāpeniskas attīstības laikā tiek piedāvāti arvien jauni pakalpojumi iedzīvotājiem, uzņēmējiem, pašvaldībām un citām iestādēm.

Latvijā

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) rosina Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) pastiprināti pievērst uzmanību un operatīvi sniegt priekšlikumus patērētāju aizsardzības uzlabošanai, saņemot pakalpojumus no ēdienu piegādes uzņēmumiem, informē Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Svarīgākais