Finanšu līdzekļu trūkuma dēļ slēgs Kalpaka muzeju un Ziemassvētku kauju muzeju

Finanšu līdzekļu trūkuma dēļ Aizsardzības ministrija (AM) nolēmusi slēgt divas Latvijas Kara muzeja filiāles - Latvijas Nacionālā karaspēka pirmā komandiera pulkveža Oskara Kalpaka muzeju Saldus rajona Zirņu pagasta "Airītēs" un Ziemassvētku kauju muzeju, kas atrodas Jelgavas novada Valgundes pagasta "Mangaļu" mājās.

Ministrija gan sola meklēt veidu, kā saglabāt šīs unikālās apskates vietas. Sārts cer, ka varbūt kāda sabiedriskā organizācija būs gatava pārņemt šīs kultūrvēsturiskās vērtības.

"Skaidrs ir viens, ka šo filiāļu uzturēšanai naudas nav," aģentūrai LETA sacīja Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Sārts.

Jau ziņots, ka, neraugoties uz šā gada pavasarī AM teikto, ka ekonomiskā krīze valstī neietekmēs Kalpaka muzeja un piemiņas vietas Saldus rajona Zirņu pagasta "Airītēs" atjaunošanas darbu sākšanu, kā tas jau iepriekš bija paredzēts, tomēr tagad lēmums ir pieņemts citāds - pirmās kārtas restaurācija netiks uzsākta -- Aizsardzības īpašumu valsts aģentūras (AĪVA) izsludinātais konkurss noslēdzies bez rezultātiem finanšu trūkuma dēļ.

LETA jau ziņoja, ka 2008.gada aprīlī AĪVA noslēdzās konkurss par tiesībām veikt skiču un pirmās kārtas tehniskā projekta izstrādi un būvdarbu autoruzraudzību "Airītes" ēku kompleksa restaurācijai. Šajā konkursā uzvarēja SIA "Linia&AA", kurā darbojas arhitekti Matīss Zemītis, Arvīds Līkops un Anda Ārgale. Piedāvājuma summa bija 68 000 latu.

"Airītes" ir valsts nozīmes kultūras piemineklis, un skiču projekta izstrādē projektētājam jāpiedāvā risinājumi visa ēku kompleksa restaurācijai, atjaunojot zemnieku sētas plānojumu un izskatu, kā arī nodrošinot iespēju izveidot un uzturēt mūsdienīgu un interaktīvu muzeju. Projektētāji savā piedāvājumā ir apņēmušies izpildīt projektēšanas darbus desmit mēnešu laikā, sacīja Odiņš.

Kalpaka muzeja "Airītes" atjaunošanu pilnībā finansē AM. Savukārt savāktie ziedojumi ir sabiedrības cieņas apliecinājums pirmajam Latvijas Bruņoto spēku komandierim un papildu ieguldījums muzeja labiekārtošanai un ekspozīcijas papildināšanai.

Kā ziņots, ugunsgrēks muzejā izcēlās 2007.gada gada 23.novembrī un nopostīja tā jumtu. Muzeja pirmais stāvs nelaimē īpaši necieta.

Latvijas Kara muzeja filiālē "Ziemassvētku kauju muzejs" ir saglabājušies Baltijas reģionam unikāli Pirmā pasaules kara lauka fortifikācijas elementi, kas saistīti ar leģendārajām Ziemassvētku kaujām. Filiāles teritorijā apskatāms autentiskā vietā rekonstruēts nocietinājumu sistēmas posms - blindāža un daļa no vācu aizsardzības pirmās līnijas - "vācu vaļņa". Rekonstruētā vācu armijas pirmās aizsardzības līnijas nocietinājumu sistēmas daļa ir vienīgais šāda veida objekts Baltijā.

Latvijā

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēdē otrdien, 1.oktobrī, deputāti spriedīs par sociālo tīklu vietņu ietekmi uz valsts ekonomiku, liecina apakškomisijas darba kārtība.

Svarīgākais