Turpmākos septiņus mēnešus juridiskām personām tiks kompensēta elektroenerģijas sistēmas pakalpojuma maksa

© f64.lv, Oksana Džadana

Juridiskām personām no šodienas līdz 2023.gada 30.aprīlim kompensēs elektroenerģijas sistēmas pakalpojumu izmaksas, izriet no valdības atbalstītajiem grozījumiem Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā.

Grozījumu anotācijā norādīts, ka šāds risinājums valstij varētu izmaksāt apmēram 123,578 miljonus eiro.

Nepieciešamo budžeta līdzekļu aprēķins veikts par pamatu ņemot sistēmas operatora, kam pieslēgti vairāk nekā 100 000 lietotāju, sniegto informāciju par sistēmas pakalpojuma maksu juridiskajām personām.

Gadu iepriekš par periodu oktobris-aprīlis sistēmas pakalpojuma maksa visām juridiskām personām ar pievienotās vērtības nodokli (PVN) veidoja 142,212 miljonus eiro. Ņemot vērā, ka atbalstu nesaņems valsts un pašvaldību iestādes, laika periodam no 2022.gada 1.oktobra līdz 2023.gada 30.aprīlim nepieciešami 123,578 miljoni eiro. Tādējādi vienam mēnesim, dalot matemātiski, tie ir 17,654 miljoni eiro.

Vienlaikus, tā kā aprēķins ir tuvināts, budžetā iekļautas arī Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) atbalsta administrēšanai nepieciešamās izmaksas - 2022.gadā paredzēti 5153 eiro, ko veido piemaksu vienam darbiniekam 30% apmērā ar mēnešalgu 2200 eiro par četriem mēnešiem, bet 2023.gadā - 7192 eiro, ko veido piemaksa vienam darbiniekam 30% apmērā ar mēnešalgu 2200 eiro par pieciem mēnešiem, ieskaitot valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Jau ziņots, ka koalīcija konceptuāli vienojusies par kopumā apmēram 200 miljonu eiro atbalstu uzņēmumiem energoresursu cenu pieauguma dēļ. Tostarp paredzēts atbalsts ap 250 energoietilpīgi apstrādes rūpniecības uzņēmumiem, sadales sistēmas maksas kompensēšana elektroenerģijai, kā arī pilnīga atteikšanās no obligātās iepirkuma komponentes (OIK) likmes.

Bez plānotā atbalsta uzņēmējiem spēkā ir stājušies arī grozījumi Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā, kas paredz veikt virkni pasākumu siltumapgādes un apkures izmaksu pieauguma daļējai segšanai mājsaimniecībām. Atbalsta pakotnē iekļauto pasākumu kopējo atbalsta summa iedzīvotājiem būs apmēram 442,25 miljoni eiro.

Jau rakstījām, ka Saeima augustā galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā, kas nosaka elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu izmaksu kompensāciju juridiskām personām no 1.oktobra līdz 2023.gada 30.aprīlim.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais