Krievijas pilsoņi "Telegram" vietnē dalās ar nelegālām un puslegālām metodēm, kā iekļūt Latvijā

© Ekrānuzņēmums

Kopš mobilizācijas Krievijā, gan Latvija, gan citas valstis piedzīvo masveidīgu Krievijas pilsoņu pieplūdumu.

Lai gan atbildīgās amatpersonas nākušas klajā ar paziņojumiem, kas liek domāt, ka Latvijā Krievijas un Baltkrievijas pilsoņi var iekļūt tikai izņēmuma gadījumos, cita aina paveras, ja iepazīstas ar saziņas vietnē “Telegram” pieejamo saturu.

Vietnē izveidotas un aktīvi darbojas vairākas grupas, kurās Krievijas pilsoņi apspriež scenārijus, kā iebraukt Latvijā. Versijas ir dažādas. Populārākās metodes ir iebraukt ģimeņu apvienošanas nolūkos, izmantot jau saņemtās uzturēšanās atļaujas, kā arī ļoti intensīvi tiek meklētas iespējas repatriēties.

Taču neizpaliek arī diskusijas par nelegālām un puslegālām iespējām - tiek apspriests, kādus auto numurus labāk izmantot, vai robežpunktu labāk apiet pa Dienvidu, vai Ziemeļu pusi, kā arī vai fiktīvas laulības varētu palīdzēt iegūt vīzu un uzturēšanās atļauju.

Kā redzams no diskusijām, dalībnieki viens otram dod padomus dokumentu kārtošanā, dalās ar piedzīvojumiem, šķērsojot robežu. Otrs apspriestais temats ir naudas pārskaitījumi.

Grupas dalībnieki spriež, ka bankas "Citadele" un "Swedbank", visticamāk pārskaitījumus no Krievijas nepieņem, savukārt "Rietumu banka" it kā joprojām to darot.

Grupās atrodami arī savdabīgi sludinājumi, kuros piedāvāta palīdzība nokļūšanai ES, apejot robežpunktus. Daudzi pēkšņi atcerējušies par savām saknēm Latvijā. Diskusijās lasāmi ieteikumi, izmantot savas izcelsmes pamatošanai pat raduraksti.lv atrodamos senčus.

Savdabīgi, ka tiek apspriesti dažādi varianti, kā nonākt Latvijā pat tad, ja nav iespēju nokārtot nevienu no augšminētajiem scenārijiem. Tiek piesaukta Itālija un Francija, kurā joprojām iekļūšana/vīzu saņemšana ir gana viegla. Un tālāk jau tiek ieteikts izmantot faktu, ka starp Šengenas valstīm robežas, un līdz ar to arī cieša kontrole nepastāv.

Kopumā šīs grupas rada iespaidu, ka mazliet iespringstot, izpildot dažas formalitātes, un/vai iztērējot zināmus līdzekļus, nav nekādu šķēršļu, lai iebrauktu Latvijā.

Uzziņai: Valsts robežsardze ziņo, ka kopumā kopš 19.septembra Latvijā legāli ieceļojis 5051 Krievijas valstspiederīgais.

Ekrānuzņēmums

Ekrānuzņēmums

Ekrānuzņēmums

Ekrānuzņēmums

Ekrānuzņēmums

Ekrānuzņēmums

Ekrānuzņēmums

Ekrānuzņēmums

Ekrānuzņēmums

Ekrānuzņēmums

Ekrānuzņēmums

Ekrānuzņēmums

Ekrānuzņēmums