Par darba inspektora piekaušanu nosacīts sešu mēnešu sods

Par uzbrukumu Valsts darba inspekcijas amatpersonai Cēsu rajona tiesa apsūdzēto notiesāja ar brīvības atņemšanu uz sešiem mēnešiem, sodu izciešot nosacīti, kā arī piesprieda 100 stundu piespiedu darbu.

Valsts Darba inspekcijas speciāliste Sarmīte Bunka Brilijonka, ka pērnā gada 8. jūlijā darba inspekcijas amatpersona veica pārbaudi SIA TN Roja objektā Pārgaujas novada Raiskuma pagastā, lai pārliecinātos, vai visiem objektā nodarbinātajiem ir rakstveida darba līgumi.

Pārbaudot dokumentāciju un aptaujājot darbiniekus un objektā esošās personas, viena no viņām izraisīja konfliktsituāciju un ne mazāk kā četras reizes ar roku iesita inspektoram pa pleciem un seju, kā arī izrāva no rokām fotoaparātu un ne mazāk kā divas reizes meta to pret zemi, iznīcinot to.

Šādā veidā apsūdzētais, lietojot vardarbību un apdraudot Vidzemes reģionālās Valsts darba inspekcijas vecākā inspektora veselību, izdarīja uzbrukumu varas pārstāvim – sakarā ar cietušā likumisko dienesta darbību, secinājusi tiesa.

Tiesa par labu darba inspekcijai arī nosprieda piedzīt no vainīgā 100 latus kā materiālo kaitējumu par sabojāto fotoaparātu un par labu cietušajam – 300 latus kā kompensāciju par morālo kaitējumu.

„Šis ir pirmais šāda veida precedents darba inspekcijas vēsturē. Ir bijuši draudi inspektoram, mēģinājumi traucēt inspicēšanas procesu, bet reāls fizisks uzbrukums notika pirmo reizi, tāpēc arī nolēmām vērsties tiesā. Piespriestais sods liecina, ka tas nav mazsvarīgs pārkāpums,” uzsver Valsts darba inspekcijas direktora vietnieks Renārs Lūsis.

Darba inspekcijas amatpersonas tiesības noteiktas Valsts darba inspekcijas likumā. Darba inspekcijas amatpersonai ir tiesības, uzrādot dienesta apliecību, bez iepriekšējas paziņošanas vai atļaujas saņemšanas jebkurā diennakts laikā, kad uzņēmumā tiek veikta darbība, arī darba devēja prombūtnes laikā - apmeklēt un apsekot uzraudzībai un kontrolei pakļautās personas un objektus, pārbaudīt darba procesu, darba vidi un darba aizsardzības pasākumus.

Inspekcijas amatpersonām ir tiesības veikt pārbaudi, kontroli un izmeklēšanu vai pieprasīt informāciju, kas nepieciešama, lai pārliecinātos, ka normatīvo aktu prasības tiek ievērotas, un šai nolūkā veikt darba vides faktoru mērījumus, fotografēt, izdarīt audioierakstus un videoierakstus, kā arī ņemt materiālu un vielu paraugus analīzei.

Latvijā

No nākamā gada valsts pensijas indeksējamo robežu varētu palielināt līdz 100% no iepriekšējā gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, paredz valdībā atbalstītais likumprojekts, par kuru kopā ar nākamā gada budžeta pakotni vēl būs jālemj Saeimai.