Gada vārdu un nevārdu aptaujā dominē dzēlīga ironija

Janvāra sākumā izsludinātā Gada vārda, nevārda un spārnotā teiciena aptaujā iesniegta virkne interesantu ieteikumu, daudzi ar paskaidrojumiem. Aptaujā plaši iesaistījušies skolēni, taču arī pieaugušie neatpaliek ar pieteikumiem.

"Pašlaik var spriest, ka 2010. gadā turpinās 2009. gada pārsteigums: liekas, ka būs vairāk vārdu un teicienu nekā nevārdu. Piesūtīti trāpīgi jaunvārdi, to vidū arī latviski labi saprotami meklējumi svešvārdiem. Tāpat šoreiz jau ir vairāki pozitīvi spārnoto teicienu piemēri, kā vienmēr spēcīgi, politiķus raksturojoši izteicieni – un daži arī pārsteidzoši atšķiras no parastajām politiķu vai ierēdņu klišejām. Pieteikumos vēl ir redzams arī asprātīgs humors un dzēlīga ironija," raksturo Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopas koordinatore Maija Sinka.

Valodnieki līdz 18. janvārim izvērtēs aktuālus jaunus vai atdzīvojušos vārdus, kas derētu nevajadzīgu svešvārdu vietā vai kas izsacītu kādu nojēgumu, kam līdz šim trūcis trāpīga apzīmējuma, un kas būtu pelnījuši Gada vārda godu. Tāds pirms gada bija glābējsilīte; agrāk talkot, ēnstrādnieks, draugoties, mēstule. Savukārt Gada nevārds būs visnejēdzīgāk darinātais vai visnevajadzīgāk no citas valodas aizgūtais vārds, kas parādījies vai manāmi izplatījies 2010. gadā, vai arī jau pazīstams vārds, kas šajā gadā plaši lietots ar visneiederīgāk vai visnevajadzīgāk sagrozītu nozīmi. Par Gada spārnoto teicienu kļūs spilgtākais vai dīvainākais teiciens, kas īpaši bieži lietots vai sevišķi pamanīts 2010. gadā.

***

VĀRDU UN NEVĀRDU KANDIDĀTI

Gada vārda kandidāti

jēgpustukšs, jēgtukšs ja jau ir jēgpilns, vajag arī pārējos

skatieris skatītājs (kā aktieris)

bezdarboties bez darba darboties, lai nebūtu jāslinko

namrunis domofons

krustofors luksofors

saime mājsaimniecība (kopā dzīvojošie cilvēki)

Gada nevārda kandidāti

reciklēšana pārstrāde

sasalstošs lietus atkala

koučings Man pat šermuļi metas, kad to kaut domās pieminu

uzstādījums rusicisms

atslēgas jautājums tiešs tulkojums no angļu, krievu valodas

pa lielam, da jebko iesāka J. Domburs, nu jau plaši lietoti

Pieteiktie spārnotie teicieni

"Krāniem, būvniekiem jāstrādā lidostā" Ainārs Šlesers

"Politiķiem un tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem vajadzētu kontrolēt divu orgānu darbību – un nepieļaut, ka mutes darbība apsteidz smadzeņu darbību" ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers

"Radinieks ir tuvs, kaimiņš tuvāks" Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite

"Jauni kumeļi izaug par zirgiem, toties veci ēzeļi nekad" Raivis Dzintars

"Mums šodien vēders izgāja vienreiz", "Mums jau nāk pirmie zobi" utt. L. Pakalniņa: par bērnu ārstu valodu

"Viņi domā, ka viņi ir pie varas, bet viņi ir tikai pie siles" Uzņēmējs G. Belēvičs LTV1

Svarīgākais