Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā 11% 25-34 gadus veci jaunieši nav ieguvuši vidējo izglītību

© Andrius Ufartas /F64

Latvijā sievietes veido lielāko daļu no vispārējās izglītības absolventiem, bet vīrieši - lielāko daļu no profesionālās vidējās izglītības programmu absolventiem, liecina Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas dalībvalstu (OECD) izglītības pārskats "Education at a Glance 2022".

Gandrīz visās OECD valstīs sievietes veido lielāko daļu vispārējās vidējās izglītības absolventu. Latvijā šis īpatsvars ir 54%, kas ir tuvu OECD vidējam rādītājam - 55%.

Turpretim vīrieši veido 56% starp profesionālās vidējās izglītības programmu absolventiem. Tas ir nedaudz virs OECD vidējā rādītāja, kas ir 55%.

Būtiska atšķirība starp valstu izglītības sistēmām ir saistīta ar to, vai profesionālās vidējās izglītības programmas nodrošina piekļuvi augstākajai izglītībai. 12 OECD valstīs un partnervalstīs visiem profesionālās vidējās izglītības ieguvējiem ir tieša piekļuve augstākajai izglītībai. Latvijā 92% profesionālās vidējās izglītības programmu absolventiem ir tieša piekļuve augstākajai izglītībai.

Lai veicinātu elastīgāku profesionālās izglītības iegūšanu, OECD norāda, ka grozījumi Latvijas Profesionālās izglītības likumā 2022.gadā iezīmē iespēju studentiem saņemt valsts atzītus sertifikātus gan par pilnīgu, gan daļēju profesionālās izglītības programmu apguvi. Tāpēc izglītojamajiem ir iespēja uzkrāt un pārnest atzītas profesionālās kvalifikācijas, pamatojoties uz viņu individuālajām vajadzībām.

Latvijā 11% 25-34 gadus veci jaunieši nav ieguvuši vidējo izglītību, kas ir zemāks rādītājs nekā OECD vidējais līmenis - 14%, un tas ir par septiņiem procentpunktiem mazāks nekā 2011.gadā.

Vecuma diapazons, kurā mācās vismaz 90% iedzīvotāju, ir ilgāks nekā obligātās izglītības periods un svārstās no četru līdz 18 gadu vecumam. Tas ir līdzīgi kā lielākajā daļā citu OECD valstu, kur arī vairāk nekā 90% iedzīvotāju mācās ilgāk nekā obligātās izglītības periods.

Latvijā tas daļēji ir tāpēc, ka skolēniem, kuri līdz 16 gadu vecumam nav pabeiguši pamatizglītības programmu, ir obligāti jāturpina mācības līdz 18 gadu vecumam. Turklāt pastāv vispārējas un bezmaksas tiesības uz pirmsskolas izglītību pirms vecuma, kad tā kļūst obligāta.

Visās OECD valstīs ievērojami palielinās no trīs līdz piecus gadus vecu bērnu uzņemšanas rādītājs pirmsskolas izglītībā. Latvijā 93% visu šī vecumā bērnu tiek uzņemti pirmsskolas izglītības programmās, kas ir par desmit procentpunktiem vairāk nekā OECD vidējais rādītājs.