Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

VDD saņēmis vairāk nekā 40 signālus par iespējamiem balsu pirkšanas mēģinājumiem; dienests aicina ziņot par redzētajiem pārkāpumiem [papildināts]

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Valsts drošības dienests (VDD) līdz šim priekšvēlēšanu periodā un vēlēšanu dienā ir ieguvis vairāk nekā 40 tā dēvētos signālus par iespējamiem pārkāpumiem, tajā skaitā vēlētāju brīvas izvēles prettiesisku ietekmēšanu.

Daļa no signāliem­­ jau ir pārbaudīti, dienestam negūstot apstiprinājumu prettiesiskām darbībām, vienlaikus daļa pārbaužu vēl turpinās. Līdz šim VDD nav uzsācis kriminālprocesus par iespējamām prettiesiskām darbībām saistībā ar 14.Saeimas vēlēšanām.

Vienlaikus lielākā daļa no signāliem ir par iespējamiem pārkāpumiem, kuru izskatīšana ir citu institūciju kompetencē. VDD šādu informāciju ir nosūtījis tālākai izvērtēšanai atbilstoši piekritībai.

Līdz šim VDD vērtējumā vēlēšanas patlaban norit mierīgi un bez būtiskiem drošības incidentiem.

VDD turpina strādāt pastiprinātā režīmā, pārbaudot iegūto informāciju par iespējamiem pārkāpumiem.

Aicinot iedzīvotājus ziņot par iespējamām prettiesiskām darbībām, VDD atgādina, ka par balsu pirkšanu var liecināt tādas pazīmes kā vēlētāju personīga nogādāšana iecirknī, netipiski liela vēlētāju skaita vienlaicīga ierašanās iecirknī, aizdomīgu personu ilgstoša uzturēšanās vēlēšanu iecirkņa tuvumā.

Informāciju par iespējamiem pārkāpumiem vai gatavošanos tiem VDD aicina sniegt, zvanot uz diennakts tālruni 67 208 964, rakstot uz e-pasta adresi "dd@vdd.gov.lv" vai "Twitter" kontu "@Valsts_drosiba".

Kā ziņots, šodien notiek 14.Saeimas vēlēšanas. Plkst.7 Latvijā durvis vēruši 949 vēlēšanu iecirkņi, kas tiks slēgti plkst.20.