Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Saeimas Juridiskā biroja vadītāja asi kritizē valsts aizsardzības dienesta likumprojektu: Ja parlamentam nav pašcieņas, tad nav pašcieņas

© Kaspars Krafts/f64

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija šodien pirmajā lasījumā atbalstīja Valsts aizsardzības dienesta (VAD) likumprojektu un citus rekrutēšanas reformai paredzētus vairāku likumu grozījumus, tomēr pirms balsojuma likumprojekta redakciju asi kritizēja Saeimas Juridiskā biroja vadītāja Dina Meistere.

Komisija vienbalsīgi nobalsoja pirmajā lasījumā un arī lielākā daļa atbalstīja tā virzīšanu steidzamības kārtā. Jau ceturtdien Saeima lems par tā atbalstu pirmajā lasījumā. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš paredzēts divas nedēļas.

Vēl pirms balsojuma vairāku iesaistīto ministriju pārstāvji norādīja uz vairākiem nepieciešamajiem uzlabojumiem, lai arī likumprojektu kopumā konceptuāli atbalsta. Arī atsevišķi deputāti norādīja uz trūkumiem likumprojektā.

Meistere pirms balsojuma norādīja, ka viņa saprotot, ka ir lietas, kas valstī ātri un steidzami darāmas, bet zem katras šī likumprojekta normas ir cilvēks un katra likuma norma attiecas uz Latvijas iedzīvotāju.

"Ja parlamentam nav pašcieņas, tad nav pašcieņas. Manuprāt, Ministru kabinetam Saeimai ir jāiesniedz vispusīgi izstrādāts likumprojekts, nevis ministrijām ir jānāk uz komisijas sēdi un strīpām jāstāsta, kādi trūkumi ir Ministru kabineta iesniegtajā likumprojektā, kādi priekšlikumi vēl iesniedzami, kādi grozījumi izdarāmi un kas vēl šeit būtu darāms. Piedodiet, bet es patiešām šo nesaprotu. Es nesaprotu, kā var pieņemt kaut ko nekvalitatīvu, tik nekvalitatīvi sagatavotu tādā konceptuālā un būtiskā jautājumā, kas šajā brīdī skar visas valsts intereses," norādīja Meistere.

Deputāti varot virzīt šo likumprojektu tādu, kādu vēlas, bet tas ir neizstrādāts - līdzīgi kā daudzi citi pēdējā laikā iesniegtie likumprojekti, un tas nav attaisnojams. "Tas vienkārši nav attaisnojams, it īpaši ņemot vērā, ka šis ir Ministru kabineta iesniegts likumprojekts, nevis Saeimas deputātu vai parlamenta komisijas izstrādāts," piebilda Meistere.