Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Valdībā tomēr atbalsta nacionālo interešu objekta statusa piešķiršanu Skultes LNG terminālim

© pixabay.com

Valdība otrdien sēdes slēgtajā daļā apstiprināja Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavoto likumprojektu, kas nosaka nacionālo interešu objekta statusa piešķiršanu Skultes sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) terminālim, tā cauruļvada savienojumam ar dabasgāzes pārvades sistēmu un ar to saistītajām būvēm.

Nacionālo interešu objekta statusa piešķiršana atbalstīta, lai savlaicīgi novērstu administratīvos šķēršļus un neskaidrības attiecībā uz nosacījumiem, kā sekmīgi nodrošināt Skultes LNG termināļa izbūvi.

Kā norāda EM, ņemot vērā, ka nacionālā LNG termināla darbības uzsākšanai salīdzinoši īsā termiņā ir būtiska nozīme drošai Latvijas apgādei ar dabasgāzi, ir nepieciešamas noteikt speciālu regulējumu, kas apliecinātu valsts interesi Skultes LNG termināla izveidei un atvieglotu administratīvo procedūru projekta izvērtēšanai un realizācijai.

Likumprojekta mērķis ir stiprināt Latvijas energoapgādes piegāžu ceļu noturību, nodrošinot sekmīgu Skultes LNG termināļa uzbūvēšanu.

Tāpat likumprojekts paredz, ka Skultes LNG terminālis un ar to saistītās būves ir nododamas ekspluatācijā līdz 2024.gada 15.septembrim.

Kā ziņots, valdība sākotnēji uzdeva Ekonomikas ministrijai (EM) padziļināti vērtēt LNG termināļu projektus, kurus ir pieteikusi "Skulte LNG Terminal" Saulkrastos un SIA "Kundziņsalas dienvidu projekts" Rīgā, bet vēlāk vienojās piešķirt nacionālo interešu objekta statusu Skultes LNG terminālim. EM bija jāiesniedz likumprojekts nacionālā interešu objekta statusa noteikšanai Skultes LNG terminālim, savukārt gala lēmums šajā jautājumā būs jāpieņem Saeimai.

"Skulte LNG Terminal" reģistrēta 2016.gadā. "Skulte LNG Terminal" mājaslapā norādīts, ka uzņēmuma patiesie labuma guvēji ir Arnfins Unums un Pēteris Ragaušs. Vienlaikus 2022.gada maija otrajā pusē par 20% "Skulte LNG Terminal" akciju iegādi paziņoja degvielas tirgotājs AS "Virši-A".

LNG termināļa izveidošana ir svarīga Latvijas energoneatkarības nodrošināšanai.