Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Latvijā

Vai augošā dzīves dārdzība vairojusi amatpersonu korupcijas riskus?

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Lai arī strauji pieaug dzīves dārdzība, patlaban nav indikāciju, ka būtu auguši arī amatpersonu korupcijas riski, šādu vērtējumu sniedz Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

Pēc KNAB sniegtās informācijas, birojs aktīvi seko līdzi norisēm un procesiem sabiedrībā, kā arī visa veida publiski pieejamai informācijai, kas skar valsts amatpersonas un to darbības.

KNAB ieskatā, neatkarīgi no pārmaiņām sabiedrībā, kas potenciāli var mainīt sabiedrības ikdienas paradumus, korupcijas riski pastāv valsts institūcijās un pašvaldībās, jo tajās tiek pieņemti lēmumi, notiek rīcība ar publiskas personas mantu, finanšu līdzekļiem vai ierobežotas pieejamības informāciju un citas darbības.

Finanšu resursu vai cita atbalsta pārdales gadījumos arī pastāv korupcijas riski, taču nevar viennozīmīgi apgalvot par to pieaugumu, atzīmē birojs.

Šādu risku pieauguma iespējamība ir jāvērtē kontekstā ar institūciju spējām identificēt un mazināt šos riskus. KNAB ieskatā, ir būtiski savlaicīgi pirms ikviena jauna procesa ieviešanas identificēt un novērtēt korupcijas riskus, kā arī, pamatojoties uz risku novērtējumu, paredzēt identificēto korupcijas risku mazinošus pasākumus.

Lai mazinātu korupcijas riskus, publisko personu institūciju vadītājiem ir nepieciešams pievērst pastiprinātu vērību efektīvas iekšējās pretkorupcijas kontroles sistēmas ieviešanai un uzturēšanai. Tāpat ne mazāk svarīgs un efektīvs preventīvais pasākums korupcijas risku novēršanā ir darbinieku izglītošana par pretkorupcijas jautājumiem.