Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Cik Latvijas pilsoņiem ir jāpiedalās 14. Saeimas vēlēšanās, lai tās skaitītos notikušas?

© Vladislavs Proškins/F64

Atbild Centrālās vēlēšanu komisijas Informācijas nodaļas vadītāja Laura Krastiņa:

Saeimas vēlēšanās nav noteikts minimālais nepieciešamais nobalsojušo vēlētāju skaits.

Tāpat Saeimas vēlēšanu likumā nav noteikts, kādos gadījumos Saeimas vēlēšanas neskaitās notikušas. Saskaņā ar likumu kandidātu saraksta iesniedzējam un pieteiktajam kandidātam ir tiesības iepazīties ar balsu skaitīšanas protokolu un triju darbdienu laikā pēc tam, kad pieņemts lēmums par protokola rezultātu apstiprināšanu, apstrīdēt to Centrālajā vēlēšanu komisijā. Centrālā vēlēšanu komisija iesniegumu izskata un lēmumu pieņem triju darbdienu laikā. Centrālās vēlēšanu komisijas lēmumu par apstrīdēto iecirkņa komisijas balsu skaitīšanas protokolu triju darbdienu laikā no tā pieņemšanas dienas var pārsūdzēt tiesā.

Saeimas vēlēšanu norisi var pārcelt tikai Saeima, veicot izmaiņas normatīvajos aktos. Satversmē un Saeimas vēlēšanu likumā ir noteikts, ka Saeimas vēlēšanas notiek oktobra mēneša pirmajā sestdienā.

Normatīvajos aktos ir noteikti citi gadījumi, kad var notikt ārkārtas vēlēšanas. Lai notiktu ārkārtas Saeimas vēlēšanas, nepieciešama Saeimas atlaišana. To var izdarīt Valsts prezidents vai vismaz desmitā daļa vēlētāju, rīkojot tautas nobalsošanu (Referendumu var ierosināt, ja gada laikā savākti vismaz vienas desmitās daļas no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo skaita paraksti).

KONTEKSTS

Sestdien, 2022.gada 1.oktobrī, notiks 14. Saeimas vēlēšanas, kurās uz nākamajiem četriem gadiem būs jāievēl 100 parlamenta deputāti. Vēlēšanu dienā vēlēšanu iecirkņi Latvijā un ārzemēs vēlētājiem būs atvērti no pulksten 7.00 līdz 20.00 pēc vietējā laika. Kā līdz šim balsot varēs jebkurā vēlēšanu iecirknī