Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

KNAB sācis 8 administratīvā pārkāpuma procesus par iespējamu slēpto aģitāciju

© Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) patlaban veic 54 pārbaudes par iespējamiem priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem un sācis astoņus administratīvā pārkāpuma procesus, aģentūra LETA noskaidroja birojā.

Pagaidām no 14. Saeimas vēlēšanu priekšvēlēšanu aģitācijas perioda sākuma līdz šim brīdim KNAB nav lēmis par soda piemērošanu saistībā ar iespējamiem aģitācijas pārkāpumiem.

KNAB no 4.jūnija līdz 22.septembrim sācis astoņus administratīvā pārkāpuma procesus. Viens no šiem administratīvā pārkāpuma procesiem saistīts ar ziedojumu veikšanu neatbilstoši partiju finansēšanas likumam, divi ar iespējamu pašvaldību administratīvo resursu izmantošanu priekšvēlēšanu aģitācijai, divi ar aģitācijas materiālu izvietošanas kārtības neievērošanu, savukārt pārējie - ar iespējamu slēpto aģitāciju.

Jau ziņots, ka Latvijā 4.jūnijā sākās oficiālais priekšvēlēšanu aģitācijas periods pirms 14. Saeimas vēlēšanām, kas ilgs līdz vēlēšanu dienai. Šajā periodā aģitācijas veicējiem, plašsaziņas līdzekļiem un citām iesaistītajām pusēm jāievēro priekšvēlēšanu aģitācijas veikšanas noteiktā kārtība un ierobežojumi, tostarp attiecībā uz materiālu izvietošanu preses izdevumos, publiskajās vietās, internetā, kā arī elektroniskajos plašsaziņas līdzekļos.

Aģitācijas veicējiem, tostarp, politiskajām partijām, to apvienībām un deputātu kandidātiem, atļauts izvietot apmaksātu priekšvēlēšanu aģitāciju tikai pie tiem reklāmas pakalpojumu sniedzējiem, kas līdz 5.maijam KNAB vai Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP) iesniedza priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanas izcenojumus.

KNAB atgādina, ka šajā periodā noteikti vairāki ierobežojumi, piemēram, aizliegums īstenot slēpto aģitāciju, kuras atpazīstamākais izpausmes veids ir nenorādīts aģitācijas materiāla apmaksātājs, un aizliegums aģitācijas īstenošanai izmantot valsts un pašvaldību institūciju administratīvos resursus.

Ja iedzīvotājiem rodas aizdomas vai to rīcībā nonāk pamatota informācija vai pierādījumi, kas varētu liecināt par slēpto aģitāciju, administratīvo resursu izmantošanu un citiem pārkāpumiem, KNAB aicina nekavējoties ziņot iestādei. To iespējams darīt vairākos veidos, tostarp, anonīmā veidā bezmaksas mobilajā lietotnē "Ziņo KNAB", zvanot KNAB uzticības tālrunim 80002070 vai rakstot uz e-pasta adresi "knab@knab.gov.lv".