Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Saeimas ēkai plānots remonts; deputātiem piedāvās strādāt bijušajā VID ēkā

© Kaspars Krafts/F64

Arī Valsts ieņēmumu dienesta iepriekšējā mājvieta Vecrīgā tiks remontēta, lai to pielāgotu parlamentāriešu vajadzībām, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

"Plānots, ka Jēkaba ielai darbus uzsāks 2025. gadā. Loģiski, ka tas mums jāizdara tuvāko gadu laikā," norādīja NĪA valdes locekle Jeļena Gavrilova.

Saeimas ēkas rekonstrukcija vērienīguma ziņā būs lielākā kopš neatkarības atjaunošanas, jo namā atrodas daudz vēsturisko zāļu.

Ēka, kurā tagad darbojas Latvijas Republikas Saeima, tika uzbūvēta Vidzemes bruņniecībai 1863.-1867.gadā pēc baltvācu arhitekta Roberta Pflūga un pirmā akadēmiski izglītotā latviešu arhitekta Jāņa Baumaņa projekta, liecina Saeimas mājas lapā publicētā informācija.

1922.gada 7.novembrī šajā namā pirmā Saeimas sēde. Pēc K.Ulmaņa valsts apvērsuma tajā iekārtoja Latvijas Valsts prezidenta administratīvos dienestus. 1940.gadā pēc padomju okupācijas režīma nodibināšanas ēku nodeva Latvijas PSR Augstākās padomes rīcībā.

Otrā pasaules kara laikā ēkā atradās vācu policijas un SS organizācijas augstākā pārvalde Austrumu zemēs.

1990.gadā pēc Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas ēkā strādāja Latvijas Republikas Augstākā Padome, pēc tam darbojās 5.Saeima. Pašlaik tajā strādā 13.Saeima.

Pārbūves darbi ir veikti vairākkārt. Astoņdesmito gadu sākumā tika aizbūvēts viens no iekšējiem pagalmiem un izveidota jauna telpa, kurā pašlaik iekārtota Balsošanas zāle. 1996.gadā tika pārkrāsots vestibils un Lielo marmora kāpņu telpa, tuvinot to historisma stila izjūtai. 1997.gadā pēc arhitekta Andra Veidemaņa projekta, kas tapa sadarbībā ar SIA AIG, tika izveidots jauns Sēžu zāles interjers, saglabājot E.Laubes ieceri. Atbilstoši parlamenta vajadzībām tajā izmatots amfiteātra plānojums.