Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Ziedot lv nodos Rīgas domei Pārdaugavas pieminekļa nojaukšanai saziedotos 268 000 eiro

© Kaspars Krafts/F64

Rīgas domes Pilsētas attīstības komiteja pirmdien, 26.septembrī lems par vairāk nekā 268 000 eiro ziedojumu pieņemšanu padomju armijas karavīru pieminekļa nojaukšanai Pārdaugavā, liecina komitejas sēdes darba kārtība.

Pie domes vērsies nodibinājums "Fonds "Ziedot.lv"", kas informējis, ka piesaistījis 268 385,60 eiro, kas jāizlieto pieminekļa nojaukšanas darbiem.

Ziedojumu vākšana "Okupācijas pieminekļa" nojaukšanai portālā "Ziedot.lv" tika sākta maijā.

Kā ziņots, vairākus gadus pie pieminekļa 9.maijā pulcējās tūkstošiem cilvēku - bijušajās Padomju Savienības teritorijās pēc atsevišķām iniciatīvām tika organizētas svinības Sarkanās armijas uzvarai pār nacistisko Vāciju Otrajā pasaules karā.

Arī Latvijā joprojām daļa sabiedrības piekopj tradīciju atzīmēt tā dēvētos Uzvaras svētkus, tomēr jau izsenis šis datums Austrumeiropā tiek identificēts ar Baltijas valstu okupāciju un aneksiju PSRS sastāvā.

Jautājums par to, vai Latvijā ir vieta padomju armijai veltītajam piemineklim Uzvaras parkā, īpaši aktualizējās līdz ar Krievijas sākto karu pret Ukrainu. Diskusijas par šiem jautājumiem ir noslēgušās, Saeimai pieņemot likumu, kas nosaka, ka līdz rudenim Latvijā jānovāc visi ar kapavietām nesaistītie padomju režīmam veltītie pieminekļi.

Piemineklis Uzvaras parkā tika uzstādīts 1985.gadā. Tas bija alegorisks memoriāls ansamblis, kura centrā bija 79 metrus augsts obelisks, ko veidoja piecu dažāda augstuma skaldnes, kuras vainagoja piecstaru zvaigznes. Tas simbolizēja piecus kara gadus un uzvaras salūtu.

Padomju armijas karavīru pieminekļa galveno elementu demontāža notika augustā.

Pieminekļa obeliska demontāža notika agrāk par iepriekš plānoto datumu - 2.septembri un liels nopelns tajā esot bijis būvniekiem. Obeliska betona kvalitāte bijusi zemāka, nekā iepriekš domāts.

Pašlaik turpinās visu pieminekļa daļu demontāža un būvgružu aizvākšana.