Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Noskaidrota energoefektīvākā ēka

© Ģirts Ozoliņš/f64

Konkursā "Energoefektīvākā ēka Latvijā 2022" par energoefektīvāko publisko ēku atzīts zinātnes un inovāciju centrs "Vizium" Ventspilī, aģentūru LETA informēja Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāvji.

Savukārt daudzdzīvokļu ēka Valkā, Rīgas ielā 6A, ieguva pirmo vietu nominācijā "Energoefektīvākā atjaunotā daudzdzīvokļu ēka Latvijā 2022", bet vienģimenes māja Rīgā, Sīpeles ielā 1A - pirmo vietu nominācijā "Energoefektīvākā vienģimenes ēka Latvijā 2022".

Ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA) norāda, ka šogad EM, valdība un Saeima ir spērušas nozīmīgus soļus Latvijas enerģētiskās drošības un neatkarības stiprināšanā, pieņemot stratēģiskus lēmumus pārejai uz atjaunojamiem energoresursiem, kā arī apstiprinot vairākas jaunas atbalsta programmas energoefektivitātes paaugstināšanai.

Jau gada beigās EM sāks jauno atbalsta programmu daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes uzlabošanai un pārejai uz atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju izmantošanu.

EM Simpātiju balvu par ieguldījumu kvalitatīvas daudzdzīvokļu ēku būvuzraudzības nodrošināšanā saņēma būvuzraugs Jānis Cunskis. Tāpat EM Simpātiju balvu saņēma Raido Blumbergs no SIA "Ventspils pašvaldības iestādes "Komunālā pārvalde"" par kvalitatīvi vadītiem ēku būvniecības projektiem, kā arī Talsu uzņēmums SIA "Adax 2" par ieguldījumu ēku energoefektivitātes popularizēšanā un projektu īstenošanā.

Savukārt EM Atzinības rakstu par nozīmīgu ieguldījumu energoefektivitātes idejas popularizēšanā saņēma ilggadējā Latvijas Būvinženieru savienības žurnāla "Būvinženieris" galvenā redaktore un konkursa "Energoefektīvākā ēka Latvijā" žūrijas vadītāja Mārīte Šperberga. Tāpat ministrijas Atzinības rakstu par ieguldījumu ēku energoefektivitātes projektu īstenošanā saņēma būvuzraugs Jānis Cunskis, kas ir piedalījies 22 ēku atjaunošanā Valmierā un 12 ēku atjaunošanā Valkā.

Žūrijas atzinību šogad saņēma Valentīna Tatarenko par daudzdzīvokļu ēkas Jelgavā, Māras ielā 5, atjaunošanas projekta vadību, kas ir izcils piemērs ilgtspējīgai domāšanai, un ir sekmējusi ne tikai resursu taupīšanu, bet arī radījusi ērtu un sakoptu vidi.

Interneta balsojumā visvairāk balsu - 1141 balsi - un līdz ar to konkursa Simpātijas balvu saņēma atjaunotā daudzdzīvokļu ēka Valkā, Rīgas ielā 6A.

Konkurss "Energoefektīvākā ēka Latvijā" jau 12.gadu tiek organizēts ar mērķi veicināt labo praksi ēku energoefektivitātes un ilgtspējas jomā, īstenojot energoefektīvu ēku būvniecību, atjaunošanu un pārbūvi, tādējādi samazinot siltumnīcefekta gāzu emisiju daudzumu atmosfērā un veicinot sabiedrības izpratni par ēku siltumnoturību, telpu mikroklimatu, kā arī siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanas nozīmi un iespējām, lai radītu kvalitatīvu, arhitektoniski izteiksmīgu dzīves telpu.