Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Jauno ārstu asociācijas vadītājs: Mediķiem vairāk vajag skaidrību par nākotni, nevis tikai īstermiņa labumus

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Mediķiem galvenokārt vajag skaidrību par atalgojumu ilgtermiņā, nevis tikai dažādas pagaidu piemaksas vai nebūtisku atalgojuma pieaugumu no nākamā gada, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" pauda Latvijas Jauno ārstu asociācijas valdes priekšsēdētājs Artūrs Šilovs.

Jauno ārstu asociācija atbalsta Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) izvirzītās streika prasības, taču, pēc Šilova teiktā, tās ir pārāk zemas, jo LVSADA neprasa risināt atalgojuma jautājumu ilgtermiņā.

"Būtiskākā prasība, par ko ir [LVSADA pieteiktais] streiks, ir ārstiem no nākamā gada pielikt 80 eiro pie algas pirms nodokļu nomaksas, kas pēc nodokļu nomaksas ir ap 50 eiro," skaidroja Šilovs, izsakot atbalstu kolēģu aktivitātēm, taču vienlaikus paužot mulsumu, ka netiek prasīta skaidrība par atalgojuma pieaugumu ilgtermiņā. "Tām prasībām vajadzētu būt daudz stingrākām, un arī daudziem kolēģiem nozarē liekas, ka šīs prasības ir tik zemas, ka tās izpildīt valdībai pirms Saeimas vēlēšanām būs ļoti viegli, parādot sevi labā gaisotnē," sacīja jauno ārstu pārstāvis.

Viņš stāstīja, ka arī no otrdien valdībā atbalstītā informatīvā ziņojuma par mediķu jauno atalgojuma modeli ir pazudusi vissvarīgākā sadaļa - par to, kādi mērķi attiecībā uz atalgojumu un finansējuma apmēru medicīnai jāsasniedz nākamo piecu gadu laikā. Vienlaikus gan ziņojumā esot palikuši principi, pēc kuriem vajadzētu būvēt mediķu atalgojuma sistēmu, un tas Šilova vērtējumā ir ļoti labi. Tomēr aizvien neesot skaidrības, kur tiks ņemta nauda, lai šīs ieceres īstenotu.

"Naudas nav, un diemžēl bez papildu ieguldījumiem šobrīd signāls veselības aprūpes nozares darbiniekiem ir tāds, ka varat negaidīt nekādu algas pieaugumu, tas vienkārši nenotiks, ja vien gadījumā jauna Saeima un jauna valdība, kas tiks izveidota, neapstiprinās konkrētus naudas apjomus, kas patiesībā jau ir minēti tajās iepriekšējās [ziņojuma] versijās," skaidroja Jauno ārstu asociācijas vadītājs.

Komentējot viņa vadītās organizācijas un LVSADA pausto viedokļu biežo nesakritību, Šilovs atzina, ka tās pamatā ir būtiski atšķirīga vērtību sistēma. Svarīgi esot ne tikai prasīt naudu, kā to, viņaprāt, regulāri dara LVSADA, bet arī piedāvāt reālas reformas un uzlabojumus nozarē.

Kā ziņots, lai apspriestu ārstniecības personu darba samaksas jautājumus, VM 22.septembrī aicina uz tikšanos nozares organizācijas, informē VM pārstāvis Oskars Šneiders.

Pirms VM izplatītā paziņojuma LVSADA padome otrdien vienojās par atkārtota brīdinājuma streika rīkošanu 27.septembrī un 28.septembrī. Streika laikā paredzēts rīkot protesta sapulci iepretī Ministru kabinetam 27.septembrī.

Vienlaikus valdība otrdien apstiprināja informatīvo ziņojumu "Par jaunas ārstniecības personu darba samaksas kārtības izstrādāšanu", kas nosaka virzību uz iepriekš izstrādāto mediķu jauno atalgojuma modeli, informē Šneiders.

VM apgalvo, ka modelis izstrādāts sadarbībā ar nozares profesionālajām organizācijām, ārstniecības iestādēm un veselības aprūpes politikas veidotājiem.

Lai sasniegtu noteiktās mērķa algas katrai ārstniecības personu grupai, 2023.-2027.gadam papildu nepieciešamais indikatīvi novērtētais finansējums pret 2022.gadu ir 335,267 miljoni eiro.