Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Ārstniecības organizāciju pārstāvis skaidro mediķu gaidāmā brīdinājuma streika nepieciešamību

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Pie pārāk zemā atalgojuma mediķi vairākos darbos cenšas nopelnīt dzīvei nepieciešamo, kas noved pie veselības jomas darbinieku izdegšanas, tā Latvijas Ārstniecības personu profesionālo organizāciju savienības (LAPPOS) valdes priekšsēdētājs Juris Raudovs skaidroja mediķu gaidāmā brīdinājuma streika nepieciešamību.

Raudovs uzsvēra, ka nepietiekamā atalgojuma apstākļos mediķiem nākas veikt "pārskrējienus" no darba vienā medicīnas iestādē uz darbu citā veselības iestādē jeb skaitīt "santīmu pie santīma".

LAPPOS kā 23 mediķu profesionālās biedrības pārstāvošā organizācija šodien Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) padomes sēdē arī paudusi atbalstu atkārtota brīdinājuma streika rīkošanai 27. un 28.septembrī. LAPPOS vadītājs pozitīvi novērtēja, ka brīdinājuma streiks un gaidāmā sapulce pie valdības ēkas parāda, ka medicīnas nozare šajā jautājumā ir saliedēti - ārsti, to palīgi, atbalsta personāls un citi darbinieki.

Brīdinājuma streikam dalību iepriekš bija pieteikuši 316 mediķu. Raudovs uzsvēra, ka mediķi nevar rīkot plašāku streiku, jo tas apdraudētu pacientu dzīvību un veselību.

LAPPOS pārstāvji arī piedalīsies Veselības ministrijas (VM) ceturtdien rīkotajā sanāksmē kopā ar mediķiem par atalgojuma jautājumiem.

Vaicāts par mediķu atalgojuma jauno modeli, par kuru VM sagatavoto ziņojumu otrdien atbalstīja valdība, Raudovs norādīja, ka organizācijas pārstāvji piedalīsies VM par šo jautājumu organizētajā sanāksmē pēc nedēļas, 27.septembrī. Tad arī paredzēts uzklausīt ministrijas skaidrojumu par to, ko jaunais modelis paredz.

Kā ziņots, lai apspriestu ārstniecības personu darba samaksas jautājumus, VM 22.septembrī aicina uz tikšanos nozares organizācijas, informē VM pārstāvis Oskars Šneiders.

Pirms VM izplatītā paziņojuma LVSADA padome otrdien vienojās par atkārtota brīdinājuma streika rīkošanu 27. un 28.septembrī. Streika laikā paredzēts rīkot protesta sapulci iepretī Ministru kabinetam 27.septembrī.

Kā iepriekš informēja arodbiedrības darba koordinētāja Inga Rudzīte, organizācija esot meklējusi kompromisu un kopš 2021.gada rudens izlīgšanas sarunās ar VM vairākkārt mīkstinājusi sākotnējās streika prasības. Patlaban esot palikusi tikai viena prasība - LVSADA uzstāj, ka saskaņā ar Ministru kabineta iepriekš lemto ārstiem un funkcionālajiem speciālistiem būtu jāsaņem vismaz 1862 eiro, ārstniecības un pacientu aprūpes personām un funkcionālo speciālistu asistentiem - vismaz 1117 eiro, bet ārstniecības un pacientu aprūpes atbalsta personām - vismaz 745 eiro.

Atbilstoši minētajai prasībai valsts garantētajai vidējai darba samaksai 2022.gada otrajā pusē būtu jāsasniedz 2048 eiro pirms nodokļu samaksas ārstiem un funkcionālajiem speciālistiem, 1229 eiro ārstniecības un pacientu aprūpes personām un funkcionālo speciālistu asistentiem un 820 eiro ārstniecības un pacientu aprūpes atbalsta personām.