Restorānu biedrība: Lai saglabātu konkurētspēju Baltijas līmenī, būs jāpārskata darba spēka nodokļi

© Kaspars Krafts / F64

Šodien, pēc diskusijas ar 14. Saeimas deputātu kandidātiem Latvijas Restorānu biedrības (LRB), Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA), Latvijas Tūrisma Aģentu un Operatoru Asociācijas (ALTA), kā arī Latvijas Kongresu biroja biedri secinājuši, ka lai saglabātu nozares konkurētspēju Baltijas līmenī, ir nepieciešams pārskatīt darba spēka nodokļus, aģentūru LETA informēja LRB.

Tāpat diskusijās laikā tika apspriesti arī citi ēdināšanai, viesmīlībai un tūrisma nozarei svarīgi jautājumi - pazeminātā PVN piemērošana, energoresursu pieejamība, darbaspēka trūkums un tūristu piesaiste.

Pēc biedrībā paustā, diskusijas laikā lielākā daļa politiķu atzina, ka, lai Latvija nākotnē saglabātu savu konkurētspēju vismaz Baltijas līmenī, būtu jāpārskata darba spēka nodokļi. Tāpat jau tuvākajā laikā politiskajā dienaskārtībā neizbēgami varētu nonākt jautājums par energoresursu cenu nofiksēšanu un kompensācijas mehānismiem uzņēmējiem, kā arī pazeminātā PVN piemērošanu viesmīlības un ēdināšanas nozarei.

Vienlaikus biedrībā skaidro, ka diskusijā lielākā daļa dalībnieku sliecās piekrist viedoklim, ka, neraugoties uz Covid-19 klātesamību, vairs nedrīkst ieviest tik drastiskus ierobežojumus, kas draud ar masveida uzņēmēju bankrotiem.

Biedrībā uzsver, ka ēdināšana, viesu izmitināšana un tūrisms ir to nozaru vidū, kuras ir visvairāk cietušas tieši no Covid-19 pandēmijas laikā noteiktajiem ierobežojumiem. Tikpat aktuāls izaicinājums ir arī Krievijas-Ukrainas karš, kas būtiski skar nozari. Vienlaikus eksperti atzīmē, ka nozares potenciāls joprojām ir ļoti liels, un tās tiešo un netiešo eksporta ieņēmumu potenciāls ir apmēram viens miljards eiro.

Diskusijā piedalījās Ints Dālderis (JV), Raimonds Lazdiņš (KuK), Juris Pūce (AP), Ainārs Šlesers (LPV), Gatis Eglītis (K), Ļubova Švecova (SV), Skaidrīte Ābrama (P), Artūrs Butāns (NA), Kaspars Ģirģens (R) Normunds Audzišs (ZZS) un Igors Pimenovs (S).

LRB dibināta 2017.gada nogalē, lai aizsargātu Latvijas restorānus un palielinātu to konkurētspēju.

Svarīgākais