Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Pujāts: Krievijas valstspiederīgo mēģinājumi nelegāli šķērsot Latvijas robežu nepieaugs ļoti būtiski

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Pēc valdības noteiktajiem ierobežojumiem Krievijas pilsoņu ieceļošanai Latvijā pastāv zināms risks nelikumīgai zaļās robežas šķērsošanai, taču Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts domā, ka Krievijas valstspiederīgo mēģinājumi nelegāli šķērsot Latvijas robežu nepieaugs ļoti būtiski.

Kopš kara Ukrainā sākuma caur Latvijas ārējo robežu ieceļoja 40 436 Krievijas pilsoņi, bet izceļoja 45 281 pilsonis, aģentūra LETA noskaidroja Valsts robežsardzē.

Pujāts aģentūrai LETA teica, ka patlaban Krievijas pilsoņu interese par ieceļošanu Latvijā ir neliela. Pirmdien Latvijā vēlējies ieceļot tikai viens Krievijas pilsonis.

Šodien stājušies spēkā Ministru kabineta (MK) noteiktie ierobežojumi Krievijas pilsoņu - Šengenas īstermiņa vīzu turētāju - ieceļošanai Latvijā nebūtiskiem mērķiem, piemēram, tūrisma un atpūtas nolūkos. Pujāts nenoliedza, ka līdz ar šo ierobežojumu zināms risks pastāv nelikumīgai zaļās robežas šķērsošanai, taču viņš nedomā, ka ļoti būtiski pieaugs šādu gadījumu skaits no Krievijas valstspiederīgo puses.

"Nu ir tāds risks, ka varētu nelikumīgi iekļūt Latvijā, tomēr pēc tam viņiem būtu sarežģīti uzturēties Eiropas Savienībā. Ja mēģinās šķērsot robežu pa mežu, tad viņus var aizturēt. Tāpat ir jābūt kādām personām, kuras šos cilvēkus sagaida, jo ar kājām nekur tālu viņi neaizies. Tāpat pastāv kriminālatbildība par nelikumīgu robežas šķērsošanu. Zināms risks ir, bet nevar teikt, ka tas būtu kļuvis augsts," norādīja Pujāts.

Pujāts drīzāk sliecas uzskatīt, ka zaļo robežu varētu nelikumīgi šķērsot kāds Krievijas valstspiederīgais, kurš tiek vajāts no Krievijā valdošā režīma puses. Plašāk nekomentējot, Pujāts norādīja, ka kopš kara sākuma ir aizturēti vairāki Krievijas valstspiederīgie par nelikumīgu zaļās robežas šķērsošanu, tomēr viņu skaits nav liels. Šie cilvēki pēc tam lūguši piešķirt patvērumu Latvijā.

Kā ziņots, pirmdien stājušies spēkā Ministru kabineta noteiktie ierobežojumi Krievijas pilsoņu - Šengenas īstermiņa vīzu turētāju - ieceļošanai Latvijā nebūtiskiem mērķiem, piemēram, tūrisma un atpūtas nolūkos.