Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Cik liels ir Latvijas iedzīvotāju satraukums par Covid-19 izplatību?

© f64.lv, Kaspars Krafts

Latvijas iedzīvotāju satraukums par Covid-19 pandēmijas izplatību saglabājas kopumā salīdzinoši zems, secināts "Benu aptiekas" un "Gemius" veiktajā aptaujā.

Aptaujā ļoti augstu satraukumu par pandēmijas izplatību augustā izjutuši 8% respondentu, kas ir otrs zemākais rādītājs pēdējo 2,5 gadu laikā. Zemākais rādītājs bija šogad maijā, kad 3% aptaujāto izjuta ļoti augstu satraukumu, bet augstākais satraukuma līmenis bija 2021.gada oktobrī, kad šādu atbildi sniedza 24% respondentu.

Vidēji augstu satraukumu par Covid-19 izplatību 2022.gada augustā izjuta 19% aptaujāto iedzīvotāju, bet vidēju - 27% respondentu. Zems vai ļoti zems satraukuma līmenis par pandēmiju savukārt bija 46% respondentu.

Salīdzinot datus pēc respondentu dzimuma, secināts, ka lielu satraukumu par Covid-19 izjūt līdzvērtīgs daudzums vīriešu un sieviešu. Vidēji augstu satraukumu izjūt par deviņiem procentpunktiem vairāk sieviešu nekā vīriešu, bet vidēju satraukumu par trim procentpunktiem vairāk izjutuši vīrieši. Zemu vai ļoti zemu satraukumu atzīmējuši par sešiem procentpunktiem vairāk vīriešu nekā sieviešu.

Pēc ģimenē lietotās sarunvalodas nedaudz augstāku satraukumu izjūt latviešu valodā runājošie - ļoti augsts satraukums ir 8% latviešu un tikpat krievvalodīgo, vidēji augsts satraukuma līmenis ir 20% latviešu un 12% krievvalodīgo, vidējs - 28% latviešu un 20% krievvalodīgo, bet zems vai ļoti zems - 44% latviešu un 60% krievvalodīgo.

Pēc respondentu izglītības līmeņa nedaudz biežāk par Covid-19 izplatību satraucas iedzīvotāji ar augstāko izglītību. Ļoti augsts satraukuma līmenis ir 7% iedzīvotāju ar augstāko izglītību un tikpat aptaujātajiem ar vidējo izglītību, vidēji augsts satraukums - 24% ar iegūtu augstāko izglītību un 9% ar vidējo izglītību, vidējs satraukums - 26% augstāko izglītību ieguvušo un 32% starp respondentiem ar vidējo izglītību, savukārt zems vai ļoti zems satraukums augustā bija 42% ar augstāko izglītību un 53% ar vidējo izglītību.

Aptauja veikta 2022.gada augustā, un tajā piedalījās 1518 Latvijas iedzīvotāji.