Turaidas baznīcai darināta īpaša altāra grīdsega

© f64

Pēc triju mēnešu darba izgatavota Turaidas baznīcas altāra grīdsega. Šo darbu veikušas 34 iedzīvotājas, kuras garos ziemas vakaru. Paklājs veidots pēc 18. gadsimta paraugiem, un tā būs vēstures liecība nākamajām paaudzēm.

Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne dāvinājumu tēlaini salīdzināja ar Bībeles motīvu, kur teikts, ka Austrumu gudrie Zvaigznes dienā nāca pie Jēzus ar dāvanām, tā arī altāra grīdsegas autores dāvina to baznīcai. "Šī sega pabeigta tieši Zvaigznes dienā, un katrai sievietei ir savs stāsts, izšujot gabaliņu, lai veidotos kas liels," stāsta A. Jurkāne.

Idejas autore ir muzeja darbiniece, mākslas vēsturniece Ina Līne. "Altāra grīdsegas izgatavošana nav restaurācijas pasākums tradicionālā izpratnē, jo konkrētas informācijas par to, vai Turaidas baznīcā šajā vietā jau sākotnēji bijis paklājs un, ja bijis, tad kāds, mūsu rīcībā nav. Paklāja izgatavošana ir vēsturiskas tradīcijas turpināšana, jo Latvijas dievnamos paklāji altāra priekšā sastopami visai bieži. Paklāja radīšanā izmantojām vienu no senākajām tehnikām – krustdūrienu," komentē I. Līne.

Muzejrezervāta aicinājumam veidot grīdas paklāju, kas stilistiski iekļautos 18. gadsimtā celtajā Turaidas baznīcas interjerā, atsaucās dažādu profesiju un vecumu pārstāves. A. Jurkāne draudzes mācītājam Didzim Seržānam pasniedza arī apliecinājuma rakstu par altāra grīdsegas dāvināšanu.

Latvijā

Šorīt, 19. septembrī, pie Saeimas ēkas ar emocionāliem reto slimību pacientu stāstu lasījumiem tika pievērsta Saeimas deputātu uzmanība akūtajam finansējuma trūkumam reto slimību ārstēšanai Latvijā. Ignorējot Ministru kabineta (MK) apstiprināto Reto slimību plānu 2023. – 2025. gadam, tiek apdraudēta esošo pacientu terapijas turpināšana un tiek liegta iespēja uzsākt ārstēšanu jauniem pacientiem, vēstīts reto slimību pacientu pārstāvju paziņojumā medijiem.