Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Cik liela ir Latvijas iedzīvotāju interese par omikrona paveidam pielāgotajām vakcīnām?

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

No šīs nedēļas ģimenes ārstu praksēs un slimnīcās pieejamas uzlabotās Covid-19 vakcīnas, kas sola labāk pasargāt pret Latvijā dominējošo – vīrusa omikrona paveidu. Aktīva vakcinācija ar pielāgotajām potēm gan sagaidāma nedēļas beigās vai vēlāk, vēsta TV3 Ziņas.

Stradiņa slimnīcas vakcinācijas kabinets ir viena no ārstniecības iestādēm, kurai jau ir pieejamas jaunās, pielāgotās Covid-19 vakcīnas. Slimnīca sākotnēji pasūtījusi piecus simtus devu, kuras šobrīd, atbilstoši prasībām, glabājas ledusskapī - aptuveni trīs, četru grādu temperatūrā.

Tā kā katrs flakons jāizlieto 24 stundu laikā, slimnīca sākusi veidot sarakstus ar potēties gribētājiem. Vispirms tie ir pašu darbinieki, kurus pamazām jau sākts arī vakcinēt, kā arī slimnīcas pacienti. Taču gaidīts ikviens interesents.

Kārtība, kā pieteikties jaunajai, uzlabotajai potei pret Covid-19, īsti neatšķiras no tās, kāda tā bija iepriekš. Proti, iedzīvotājiem jāsazinās ar sava ģimenes ārsta praksi vai tuvākās ārstniecības iestādes vakcinācijas kabinetu. Tāpat potei iespējams pieteikties portālā manavakcina.lv, rezervējot konkrētu laiku.

Paula Stradiņa slimnīcā vērtē, - vismaz pirmajā nedēļā, interese par uzlabotajām potēm ir laba.

“Piektdienas pieraksts, laikam tuvojoties nedēļas nogalei, jau ir pilns, vēl dažas vietas ceturtdien ir brīvas. Tā kā cilvēki savu izvēli pamazām izdara. Ļoti dažādi, es pat teiktu, vidēja vecuma cilvēki un jauni. Iespējams, tas saistās ar ceļošanu, iespējams, ar kādiem specifiskiem darba apstākļiem, ļoti dažādi. Un, protams, arī ir veci cilvēki, kas saprot, ka viņiem tas ir nozīmīgs ieguldījums veselībā, profilaksei,” saka Stradiņa slimnīcas Poliklīnikas vadītāja.