Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Lauku atbalsta dienests ik mēnesi EK ziņos, cik graudu, eļļas augu un to pārstrādes produktu krājumi ir Latvijai

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Valdība otrdien pieņēma grozījumus noteikumos par kārtību, kādā tiek vākta un apkopota informācija par lauksaimniecības produktu cenām un tirdzniecības apjomiem, nosakot jaunas informācijas apkopošanas un ziņošanas kārtību par graudaugu, eļļas augu un produktu, sertificētu sēklu krājumu apjomu, sertificēšanai atbilstošām sēklaudzēšanas platībām un no tām novākto ražas apjomu.

Zemkopības ministrija (ZM) skaidro, ka Krievijas iebrukums Ukrainā un no tā izrietošie traucējumi pasaules tirgū izgaismoja virkni informācijas nepilnību, tādēļ Eiropas Komisija (EK) ir nākusi klajā ar jaunu priekšlikumu nodrošināt aktuālu informāciju par dažādu stratēģiski svarīgu produktu krājumu līmeni dalībvalstīs.

Grozījumi paredz, ka Lauku atbalsta dienests atbilstoši ZM izstrādātajai metodoloģijai apkopos ikmēneša informāciju par graudu, eļļas augu un to pārstrādes produktu krājumu apjomu un par to ziņos EK.

Jaunās EK prasības paredz arī to, ka līdz 15. janvārim ir jāziņo par novākto ražas apjomu no sēklaudzēšanas platībām, kas atzītas par atbilstošām sertifikācijas prasībām. Turklāt jaunās prasības paredz divas reizes gadā paziņot pie sēklu tirgotājiem esošos sertificētu sēklu krājumus. Šo informāciju apkopos un EK paziņos Valsts augu aizsardzības dienests.

Graudu un eļļas augu pārstrādātajiem, eksportētājiem, importētājiem un eļļas augu pārstrādes produktu eksportētājiem un importētājiem jauna informācija būs jāziņo reizi mēnesī.

Sēklu tirgotājiem būs jāziņo papildu informācija par sēklu krājumiem divas reizes gadā, bet sēklaudzētājiem par novākto ražu no sēklaudzēšanas platībām, kas atzītas par atbilstošām sertifikācijas prasībām, - vienu reizi gadā.

ZM norāda, ka informācija par stratēģiski svarīgu produktu, tostarp sertificētu sēklu, krājumiem ir būtiska, lai spētu paredzēt pārtikas un lopbarības nodrošinājumu situācijās, kad ir vērojami traucējumi tirgū.