Aicina piešķirt 2,097 miljonus eiro ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā

© Lauris Aizpurietis / F64

Ekonomikas ministrija (EM) aicina palielināt 2022.gada apropriācijas 2,097 miljonu eiro apmērā valsts budžeta līdzfinansējumam ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā, izriet no EM informatīvā ziņojuma, ko otrdien konceptuāli atbalstīja valdībā.

EM norāda, ka filmu uzņemšana ir dinamisks process un projektu pieteicēju iespējas īstenot projektu ir saistītas ar vairākiem faktoriem, tostarp būtisks nosacījums iespējai īstenot projektu ir finansējuma piesaiste, kā arī jāņem vērā epidemioloģiskā situācija Latvijā un pasaulē. Rezerves sarakstā iekļauto projektu īstenotājiem ir svarīgi pēc iespējas ātrāk noslēgt līdzfinansējumu līgumus, jo filmu uzņemšanai nozīmīga ir vasaras un rudens sezonas.

Gadījumā, ja nebūs savlaicīgi iespējams noslēgt līgumus par valsts budžeta līdzfinansējumu ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā, projekti var nenotikt vai to veidotāji var izlemt mainīt filmu uzņemšanas vietu, tādējādi ievērojami finanšu līdzekļi nenonāks Latvijas tautsaimniecībā.

Tādējādi EM paredzēts sagatavot rīkojuma projektu par 2022.gada apropriācijas 2,097 miljonu eiro apmērā palielināšanu valsts budžeta līdzfinansējumam ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā.

EM norāda, ka apropriācijas palielināšana valsts budžeta līdzfinansējumam ārvalstu filmu uzņemšanai iespējama ņemot vērā prognozēto nodokļu ieņēmumu palielinājumu.

Latvijā

Viens no Igaunijas austrumu lielākajiem ražotājiem "Aquaphor" šogad sācis izvērst darbību arī Latvijā. Taču izrādās, ka igauņu ražotājs gan produkciju un gan tās komponentes ieved no Krievijas, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".